HHO: Tomić i Jović u Vijeću HRT-a su sramota za novinarsku profesiju

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) ocijenio je da predloženi popis jedanaest kandidata za članove Programskog vijeća HRT-a - ne izražava volju civilnog društva, već je rezultat grube političke trgovine kojoj je cilj zadržati kontrolu i monopol politike nad javnom televizijom, što je suprotno interesima javnosti i pojma javna televizija.

Ponuđena lista nije odraz želja iskazanih kroz dugotrajnu javnu raspravu koja je tražila da HRT bude javni servis društva, a ne transmisija interesa političkih stranaka, ističe se u priopćenju HHO-a, ocjenjujući način kandidiranja budućih članova Vijeća "nedemokratskim i netransparentnim". HHO napominje kako među predloženim kandidatima nema istaknutih pojedinaca kojega su predložile kulturne institucije, udruge za ljudska prava, institucije civilnog društva, niti predstavnika nacionalnih manjina, vjerskih zajednica, akademske zajednice, braniteljskih udruga, HAZU, Leksikografskog zavoda i strukovnih udruga, za pojedine predložene članove drži da su u sukobu interesa, a prijedlog da se Josip Jović i Ante Tomić izaberu u Vijeće HRT-a smatraju "civilizacijskom pljuskom i sramotom za novinarsku profesiju". HHO od Hrvatskog sabora zahtijeva da, u dogovoru s klubovima zastupnika, razmotri kandidate i iz pristiglih prijava predloži one koji će doista predstavljati institucije civilnog društva sukladno Zakonu, a ako to nije moguće, poziva Vijeće da raspiše novi natječaj za izbor članova.

Nužna depolitizacija HRT-a

Od Sabora traži i da opozove odluku o izboru članova Nadzornog odbora "budući da su i oni izabrani na način suprotan interesima civilnog društva", a od kandidata ili izabranih članova Nadzornog odbora koje je potaknula politika da odbiju sudjelovati "u još jednom namještenom javnom natječaju". HHO poziva Sabor i zastupnike da odbiju predloženi popis i da hitno pokrenu postupak izmjene Zakona o HRT-u, dok institucije civilnog društva, organizacije za ljudska prava, kulturne institucije i druge pozivaju da javno zatraže uklanjanje politike iz arbitriranja o izboru Programskog vijeća. U slučaju da se Hrvatski sabor ogluši o taj zahtjev, kao i o prigovore mnoštva strukovnih organizacija, te najvećeg dijela civilnog društva, bit ćemo prisiljeni zatražiti od europskih institucija da ulazak Hrvatske u EU uvjetuju demokratizacijom i depolitizacijom HRT-a, ističe se u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak. (Hina/mš)

 

 

 

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox