Hillary Clinton: Neka cijeli ovaj svijet... Osudi vladu Sirije!

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je članice Vijeća sigurnosti UN-a koje oklijevaju osuditi vladu Sirije zbog krvave represije prosvjeda da promijene stajalište i pridruže se Europljanima i Amerikancima, objavila je u priopćenju dok je Vijeće održavalo konzultacije.

 

Poziv državne tajnice bio je prešutno upućen Kini i Rusiji jer Eruopljani i Amerikanci pokušavaju uvjeriti te dvije stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VS UN) da osude represiju sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Pozivamo članice VS UN-a koje su se dosad izjašnjavale protiv bilo kakve akcije kojom bi Vijeće pritisnulo Asada da zaustave pokolj, da promijene stajalište - rekla je Clinton i dodala I pozivamo međunarodnu zajednicu da se ujedini iza sirijskog naroda u ovom kritičnom trenutku.

Petanest članica VS UN-a podijeljeno je oko odgovora na sirijsku krizu. Prije dva mjeseca nekoliko zapadnih zemalja uputilo je VS-u nacrt rezolucije kojom osuđuju represiju u Siriji, no tekst su odmah odbacile Rusija i Kina, a Brazil, Indija i Južnoafrička Republika izrazile su duboke rezerve. Vijeće je u ponedjeljak navečer u New Yorku održalo konzultacije iza zatvorenih vrata. Sastanak je bio hitno sazvan nakon krvave nedjelje u Siriji gdje su vojne snage ubile 139 osoba u pobunjeničkim gradovima, od čega stotinu u Hami, simbolu pobune protiv režima.

Ubijeno 2.000 ljudi

Američki State Department najavio je da bi mogao uvesti nove sankcije Siriji. Ranije u ponedjeljak to je učinila i Europska unija. Prosvjedi protiv al-Asadova režima počeli su 15. ožujka, u jeku pokreta arapskog proljeća, a u gušenju prosvjeda dosad je ubijeno 2.000 ljudi, među kojima 1.600 civila, prema udrugama za ljudska prava. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox