Hoće li HT preuzeti Telekom Slovenije?

Davor Tomašković

Nakon prelaska Ivice Mudrinića iz HT-a u Deutsche Telekom, analitičari ICapitala pozabavili su se potencijalnim prvim velikim zadatkom Davora Tomaškovića, Mudrinićevog nasljednika, a bivšeg predsjednika uprave TDR-a, piše Večernji.hr.

Riječ je o mogućoj akviziciji najvećeg slovenskog telekom operatera Telekoma Slovenije. Zbog potencijalnih sinergija i dokazanog iskustva u poboljšavanju operativne efikasnosti, HT bi mogao biti nominiran od strane Deutsche Telecoma za moguću akviziciju Telekoma Slovenije. Osim toga, HT vrlo lako može financirati transakciju s obzirom da već ima dovoljno sredstava za kupnju kontrolnog paketa. Time bi HT stavio gomilu novca u upotrebu te gotovo udvostručio veličinu kompanije u vidu prihoda i to sve u teškom razdoblju za industriju. Istodobno, HT bi također dobio pristup obećavajućim slabije razvijenim tržištima bivše Jugoslavije, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Albaniju - kažu analitičari ICapitala.

Međutim, tvrde, marže Telekoma Slovenije znatno su slabije od HT-ovih, što znači da bi konsolidirana kompanija izgubila nešto profitabilnosti, unatoč rastu volumena poslovanja u apsolutnom smislu.Također, za dioničare ne postoji garancija da li bi HT i dalje zadržao politiku isplate 100 posto dobiti kroz dividendu kada više ne bi imao tako visoku poziciju gotovine i gotovinskih ekvivalenata na koju se mogao osloniti u teškim vremenima.

PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox