Hoekmark: Hrvatska treba biti model za ostale zemlje zapadnog Balkana

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u Bruxellesu sa supredsjedateljem Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska Gunnarom Hoekmarkom s kojim je razgovarao o naporima na ispunjavanju plana da se pristupni pregovori Hrvatske s Europskom unijom završe u prvoj polovici sljedeće godine.

 

Zahvalio sam zastupniku Hoekmarku na potpori koju daje Hrvatskoj i informirao ga o našim naporima i planovima da završimo pregovore u prvoj polovici sljedeće godine te o reformama koje se nastavljaju, u prvom redu reformama vezanim za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava, nastavku borbe protiv korupcije, zaštiti manjina, povratku izbjeglica - rekao je Jandroković.

Jandroković u utorak sudjeluje na konferenciji o jugoistoku Europe, naslovljenoj "Balkan u srcu Europe", koju u Europskom parlamentu organizira klub zastupnika Europske pučke stranke.

Hoekmark je rekao da Hrvatska treba biti model za ostale zemlje zapadnog Balkana, posebno istaknuvši važnost dovršetka posla u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava.

Želio bih da Hrvatska nastavi s reformama pravosuđa i svim pitanjima povezanim s borbom protiv korupcije, tako da može biti ogledni model za druge da se to može postići - rekao je zastupnik iz Švedske, koji je jedan od potpredsjednika Europske pučke stranke.

Provedbom reformi i svime onime što se traži u tom poglavlju uklonili bi se svi mogući razlozi za traženje "alibija ili argumenata" da je potrebno osigurati još vremena za pregovore. To bi bio važan dokaz za europsko društvo i za EU i važan znak svima onima koji možda oklijevaju i misle da treba osigurati još vremena - rekao je Hoekmark, dodajući da bi pristup Hrvatske imao golemo značenje i za ostale zemlje u regiji.

Na pitanje o mogućnosti da Hrvatska i Island zajedno uđu u EU-u, Hoekmark je rekao da obje zemlje trebaju biti ocijenjene prema vlastitim zaslugama. Ako Island uspije sustići Hrvatsku tako da mogu zajedno ući, onda dobro, ali ne želim da se ulazak Hrvatske odgađa zbog drugih čimbenika. Stoga ističem važnost poglavlja o pravosuđu, kako bi se otklonili svi alibiji i argumenti za odgodu - rekao je.

Jandroković je rekao da ulazak Hrvatske ovisi samo o njoj, da je dinamika islandskog približavanja posve drukčija i da "takve spekulacije nisu opravdane i realne".

Na sastanku je bilo riječi i o potpori hrvatskih građana ulasku u Europsku uniju. Ministar Jandroković upoznao je potpredsjednika EPP-a Hoekmarka s posljednjim rezultatima istraživanja prema kojima bi, da se danas održi referendum, 62 posto građana koji bi na njega izašli podržali ulazak Hrvatske u Europsku uniju.(Hina)

Sugovornici su razmijenili stajališta i o situaciji u jugoistočnoj Europi te dali potporu euroatlantskim integracijskim procesima svih preostalih zemalja regije koje ispune potrebne kriterije. Složili su se pritom kako je euroatlantska perspektiva izuzetno važna za izgradnju mira i stabilnosti jugoistoka Europe.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox