Horváth: Ulaganje u korporativnu kulturu postaje ključno za privlačenje novih zaposlenika

Nedostatak zaposlenika goruća je tema u gotovo svim industrijama, a tri najveća izazova s kojima se kompanije suočavaju su nemogućnost popunjavanja radnih mjesta na vrijeme, rastući troškovi rada te nesrazmjer između dostupnih i potrebnih vještina zaposlenika. Istraživanje konzultantske kuće Horváth provedeno među više od 170 menadžera kompanija koje godišnje ostvare minimalno 100 milijuna dolara prihoda, pokazalo je da uprave kompanija na sastancima odvoje i do 40 posto vremena samo na teme vezane uz ljudske resurse.

Ispitanici su se složili da ova tema treba postati dio sveobuhvatne strategije kompanije, te da u novonastalim okolnostima HR odjel ne može samostalno preuzeti rješavanje ovog izazova koji dugoročno utječe na stabilnost poslovanja. Gotovo svi ispitani (90 % njih) misle da je važno poboljšati način komunikacije o korporativnoj kulturi i učiniti kompaniju atraktivnijom za buduće zaposlenike. Također, ulaganje u korporativnu kulturu smatraju prioritetom i najvažnijim dijelom poslovne strategije. U konzultantskoj kući Horváth su istaknuli da su inkluzivna kultura kompanije, praćenje trendova i osnaživanje zaposlenika kako bi ostvarili svoj puni potencijal, područja na koja bi se kompanije trebale usredotočiti.

Kultura kompanije je jedinstvena za svaku organizaciju, a u vremenu koje predviđa stalnu organizacijsku transformaciju, upravo ona povezuje sve zaposlenike na putu prema zajedničkom cilju. Korporativna kultura je jedan od vodećih razloga zašto se budući zaposlenici odlučuju za pojedinog poslodavca, što nam potvrđuje da teme koje su vezane uz zaposlenike i tradicionalno su se smatrale odgovornošću HR odjela, moraju postati dio sveobuhvatne strategije. Stvaranje stabilne i pozitivne korporativne kulture ključno je za poticanje lojalnosti, te privlačenje i zadržavanje zaposlenika, kako bi kompanija osigurala održiv rast, objasnila je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth

Kompanije se nalaze usred transformacije potaknute ubrzanom digitalizacijom, postizanjem održivosti i u konačnici profitabilnošću poslovanja, no ispitani menadžeri se slažu da dugoročno uspješno poslovanje kompanija ovisi primarno o upravljanju ljudskim resursima.  

Prema istraživanju, tri četvrtine menadžera smatra da do zaposlenika teže dolaze zbog oštre globalne i regionalne konkurencije, gotovo polovica njih navodi promjene u demografiji, a samo pet posto menadžera u istraživanju je ocijenilo da je problem u iznosima koje plaćaju talentiranim zaposlenicima.

ps/dm

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox