HPB uveo "zelene" stambene kredite

Hrvatska poštanska banka (HPB) izvijestila je da je u svoju ponudu stambenih kredita za građane uvela novu kreditnu liniju - zeleni kredit osmišljen s ciljem poticanja energetske učinkovitosti sa povoljnijim uvjetima kreditiranja od redovnog stambenog kredita, a dostupan je u kunama i uz valutnu klauzulu u eurima.

Zeleni kredit namijenjen je kupnji stambene nekretnine te izgradnji i dogradnji niskoenergetskih i pasivnih kuća viših energetskih razreda A+, A i B, a može se iskoristiti i za poboljšanje energetske učinkovitosti postojećih objekata u vidu ugradnje termo-fasade, vanjske stolarije ili solarnih kolektora, ugradnje sustava za klimatizaciju, sustava za filtriranje vode, zamjene krovišta ili slično.

Kamatna stopa na kredit uz valutnu klauzulu iznosi 4,95 posto fiksno za prvu godinu otplate kredita, dok je u preostalom otplatnom razdoblju kamata promjenjiva i pola postotnog boda viša. Kamata na kredit u kunama je promjenjiva i iznosi 5,95 posto godišnje. Rok otplate kredita je do 30 godina uz mogućnost počeka do 12 mjeseci.

Instrumente osiguranja klijenti odabiru prema vlastitim mogućnostima te, osim jamaca, mogu koristiti namjenski depozit, policu životnog osiguranja ili udjele u fondovima HPB Investa, navode iz HPB-a. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox