Hrvati će još morati pričekati ukidanje viza za SAD

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u Washingtonu se sastala a američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, a neke od tema bile su stanje u regiji i ukidanje viznog režima, piše hrt.hr

Glavne teme razgovora bile su stanje u regiji, angažman Hrvatske u NATO-u i misija u Afganistanu. Sastanak u Washingtonu protekao je u prijateljskom ozračju, a Hillary Clinton uputila je pozitivne poruke o Hrvatskoj već na samom početku sastanka. Hrvatska je lider u jugoistočnoj Europi i punopravna članica transatlanske zajednice s kojom će SAD zajednički raditi na rješavanju globalnih problema, rekla je Clinton na konferenciji za novinare uoči sastanka. Pozdravljamo napredak Hrvatske na putu prema EU-u i vodeću ulogu koju ima u regiji. Zajednički rad na rješavanju preostalih problema ostaje trajan izazov i zato vam želim dobrodošlicu u State departement, rekla je američka državna tajnica.

Ministrica Vesna Pusić s Hillary Clinton razgovarala je i o ukidanju viza za hrvatske građane. Na tome treba raditi, surađivati s Kongresom i podizati kriterije u Hrvatskoj. Ne samo zbog ukidanja viza, nego i zbog spremnosti za funkcioniranje u Schengenskom režimu, rekla je Pusić. Glavni razlog zbog kojeg građani još uvijek trebaju vizu prilikom turističkog puta u SAD je visok postotak odbijenih zahtjeva od 6,3% što je dvostruko više od dopuštenih 3%. Vizni režim u nadležnosti je Kongresa koji raspravlja o zakonu koji bi dopustio izuzetak od pravila i individualnu procjenu svake pojedine zemlje.

Vesna Pusić u Washingtonu bi se trebala sastati i sa savjetnicom američkog predsjednika i višom direktoricom za europska pitanja u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Elizabeth Sherwood-Randall i s bivšom državnom tajnicom Madeleine Albright. (HT)

 

Izvor: www.hrt.hr
Foto: www.vecernji.hr  

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox