Hrvati jako tolerantni? Da baš!

Hrvati su s jedne strane vrlo netolerantni kad su u pitanju primjerice homoseksualno orijentirane osobe, što je dokazao nedavni splitski Gay Pride, no izgleda da su prema strancima vrlo tolerantni, piše novilist.hr. Pokazuje to istraživanje Europske banke za obnovu i razvoj „Život u tranziciji, poslije krize“, no s obzirom da smo mi zemlja iseljavanja, a ne useljavanja, to ni ne iznenađuje.

 

Balkanci općenito, ali Hrvati naročito, prema ovom istraživanju vole strance. Razlog tome je vjerojatno što stranci predstavljaju turiste ili ulagače, drugim riječima – novac, a i iz razloga što te zemlje nisu preplavljene strancima kao primjerice europske razvijene zemlje. Hrvati su po pitanju toga zauzeli četvrto mjesto među 34 europske i srednjoazijske zemlje.

Šveđani i Francuzi su najtolerantniji prema drugim vjerama, a njih slijede Britanci pa naravno mi. Među državama bivše Jugoslavije najviše je netolerancije prema drugoj vjeri u Makedoniji, oko 10 posto dok Srbi za nama zaostaju tek tri mjesta.
Najnetolerantniji su Moldavci i Armenci, jer ih 30-ak posto ne želi susjeda druge vjere.

Velikodušni Hrvati

Slični rezultati su se pokazali i po pitanju rase i useljenika, a zanimljivo je istraživanje o spremnosti građana da se odreknu dijela dohotka u korist javnih potreba, gdje su Hrvati ispali jako velikodušni i solidarni. Često su tvrdili da iz državnog proračuna više treba trošiti na zdravstvo, obrazovanje, troškove stanovanja, mirovine i pomoć siromašnima, a Hrvati čak nisu ni tako sebični kad su u pitanju njihove potrebe... nalaze se točno na sredini.  

Najvelikodušniji su Šveđani i Francuzi, a bolje od Hrvata smjestili su se i Makedonci, koji zauzimaju visoko peto mjesto. Srbi i Crnogorci također su među velikodušnima, ali Slovenci nisu. (MJ)

 

Izvor: www.novilist.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox