Hrvati kao pirati: Ilegalno čak 99.9 posto downloada

U Hrvatskoj je 99,9 posto downloada s interneta ilegalno, a ukupan promet na svim legalnim stranicama iznosi svega par tisuća kuna, upozoreno je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena akcija "Stop krivotvorinama i piratstvu".

Kod nas više nitko mlađi od 35 godina ne kupuje CD-ove s glazbom i filmovima, istaknuo je Nenad Marčec, glavni direktor Zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) Hrvatskog društva skladatelja.

Internetsko piratstvo je problem koji još nisu riješile ni najrazvijenije države - u SAD-u i Velikoj Britaniji, unatoč razvijenim sustavima borbe protiv piratstva i legalnog skidanja s interneta, te visokom standardu korisnika, čak 70 posto prometa je ilegalno, rekao je Marčec.

Neke zemlje, poput Francuske, pokušavaju tome doskočiti putem državne agencije koja "internet piratima" dijeli prvo opomene, a potom ih isključuje s mreže, međutim to je problematičan način jer se pristup internetu danas smatra jednim od osnovnih ljudskih prava, napominje Marčec.

Zaštita autora

S njime se slaže ravnatelj Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Željko Topić koji upozorava kako su vrlo često osobe koje ilegalno skidaju glazbu i filmove zapravo djeca od 12 - 13 godina koje država ne smije kriminalizirati, a oni, budući su maloljetni i nemaju kreditne kartice, ne mogu kupovati te sadržaje.

S druge strane, moramo zaštititi kreatore tih sadržaja jer na njihovoj kreaciji praktički svi zarađuju osim njih, napominje Topić dodajući kako za to pitanje još nitko u svijetu nije našao rješenje.

Državni zavod priprema za 21. travnja na Cvjetnom trgu u Zagrebu akciju "Stop krivotvorinama i piratstvu" kojom želi informirati javnost o učincima krivotvorenja i piratstva na zdravlje i sigurnost građana, kao i na štete koje se time nanose gospodarstvu i državnom proračunu.

Samo prošle godine u Hrvatskoj je zaplijenjeno te potom uništeno krivotvorene robe u vrijednosti od gotovo 24 milijuna eura, rečeno je na konferenciji. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox