Hrvati se najviše informiraju putem televizije, ali internet značajno raste

Svakim danom sve više raste potreba za informiranjem, a opće informacije se šire putem sve većeg broja i vrsta medija. U tom mnoštvu izvora svakodnevnog informiranja stanovništvo u Hrvatskoj i dalje najviše koristi televiziju, ali internet se uvjerljivo probio na drugo mjesto s kojeg se građani najviše informiraju.

 

 

Za svakodnevno informiranje najviše koristim (%):
-   televiziju                         57
-   internet                           19
-   dnevne novine                 10
-   više raznih medija             8
-   radio                                 6

Prvi izbor – televizija – kao mjesto na kojem se najviše informiramo (prosjek 57%) ima sljedeću regionalnu raspoređenost (%):
-   Slavonija                           79
-   Lika, Kordun, Banovina      63
-   Sjeverna Hrvatska             61
-   Istra, Primorje, G. Kotar    59
-   Dalmacija                          47
-   Zagreb s okolicom              43

Veću naklonost prema televiziji žene ističu nešto  više od muškaraca (59:54%), a tu su i osobe starije dobi (od 45 do 54 godine = 62%; od 55 do 64 godina = 63%; stariji od 65 godina = 84%), te osobe nižeg stupnja obrazovanja (između 68 i 78%).

Zagreb i Dalmacija najviše "na netu"

Danas imamo u Hrvatskoj oko 58% građana koji koriste internet, a njih gotovo dvije trećine koristi internet i za informiranje o dnevnim događajima. Stoga i ne treba čuditi da jedna petina građana (prosjek je oko 19%) navodi da najviše  prima dnevne informacije upravo putem interneta. Promatrano po regijama – vidljive su velike razlike (%):
-   Zagreb i Dalmacija                 24
-   Istra, Primorje, G. Kotar        18
-   Sjeverna Hrvatska                 17
-   Lika, Kordun, Banovina          15
-   Slavonija                               10

Naravno, za informiranje, internet najviše odabiru mlađi građani (od 15 do 17 godina = 56%; od 18 do 24 godine = 47%; od 25 do 34 godine = 35%), dok je to kod najstarijih (preko 65 godina) tek na razini od oko 2%. Stupanj obrazovanja također definira preferiranje interneta te ga za dnevno informiranje  najviše koriste osobe sa srednjom stručnom spremom ili gimnazijom (23%) i visokoobrazovani (29%).

Građani koji najviše biraju dnevne novine za informiranje (prosjek oko 10%) prvenstveno su  iz Istre, Primorja, G. Kotara (13%) i Dalmacije (18%), a tu je i dobna skupina od 18 do 24 godine (13%).

Više različitih izvora dnevnog informiranja (prosjek 8%) najviše ističu građani Zagreba s okolicom (19%), odnosno oni koji žive u gradovima od preko 100 tisuća stanovnika (11%) te osobe s visokom školskom spremom (14%). (PS/MJ)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox