Hrvati se okrenuli učenju - raste broj diplomiranih

Prošle godine na visokim učilištima Republike Hrvatske diplomirala su 32.243 studenata što je za 6,9 posto više u odnosu na 2009. godinu, a u ukupnome broju udio studentica je veći u odnosu na njihove kolege studente i iznosi 60,8 posto od ukupnoga broja diplomiranih tijekom 2010.

Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske priopćio je da je od ukupnoga broja studenata njih 37,3 posto diplomiralo prema "starom" programu, dok je 62,7 posto studenata diplomiralo prema Bolonjskom procesu. Od ukupnoga broja studenata koji su diplomirali 75,1 posto je redovitih studenata, a 24,9 posto su izvanredni studenti. Kad je pak riječ o redovitim studentima njih 67,4 posto studiralo je uz subvenciju troškova školarine, dok su njih 32,6 posto sami plaćali školarinu. Najviše studenata diplomiralo je na fakultetima - 82,4 posto, dok ih je na veleučilištima diplomiralo 10,3 posto, a na visokim školama 5,5 posto.

U odnosu na ukupan broj diplomiranih studenata na fakultetima najviše ih je - 68,1 posto diplomiralo na sveučilišnome studiju, na stručnome studiju diplomiralo ih je 14,3 posto, dok je na umjetničkim akademijama diplomiralo 1,8 posto svih studenata koji su diplomirali na fakultetima prošle godine. Ako se razmotri ukupan broj studenata koji su diplomirali po Bolonjskom procesu, a ti studenti čine 62,7 posto od ukupnoga broja diplomiranih tijekom 2010. godine, najveći broj njih - 45,1 posto diplomirali su na sveučilišnome preddiplomskom studiju, 30 posto na stručnome studiju, na specijalističkome diplomskom studiju 3,9 posto, 17,3 posto na sveučilišnome diplomskom studiju, dok je 3,7 posto studenata diplomiralo na integriranome preddiplomskom i diplomskom studiju.

Još ima studenata iz predbolonjskog doba

U priopćenju Državnoga zavoda za statistiku Republike Hrvatske objašnjava se da je riječ o podatcima o studentima koji su diplomirali na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj prema "starom" programu (stručni i sveučilišni diplomski studij) i prema Bolonjskom procesu (stručni i specijalistički diplomski studij, preddiplomski, diplomski te integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij). (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox