Hrvati stres na radnom mjestu "liječe" alkoholom i cigaretama

Istraživanje portala MojPosao pokazuje da 70 posto ispitanika trpi zbog stresa na radnom mjestu, od čega je 73 posto imalo problema sa spavanjem, a najčešći uzrok stresa su njihovi nadređeni.

Istraživanje provedeno tijekom listopada na uzorku od preko 500 osoba pokazuje da se tek svaki četvrti ispitanik ne nalazi pod stresom. Što je veća tvrtka to je viša razina stresa - 71 posto ispitanika pod stresom zaposleno je u velikim tvrtkama ili institucijama, dok ih je najmanje, 58 posto, u malim tvrtkama ili institucijama.

Posljedice stresa

Kada su u pitanju posljedice stresnih situacija, 73 posto ispitanika imalo je problema sa spavanjem u proteklih godinu dana, 53 posto ih je počelo pojačano jesti slatkiše, čak 40 posto počelo je (ponovno) pušiti ili je povećalo dnevnu dozu cigareta, a 25 posto počelo je (više) piti. Stres na poslu nije utjecao na ponašanje svega 24 posto ispitanika.

Kao razlog stresa najviše ispitanika, njih 66 posto, navodi svoje nadređene, 52 posto uzrok vidi u prevelikoj količini posla, dok njih 42 posto smetaju nerazumni rokovi. Neodgovarajuća oprema ili uvjeti rada te kolege na poslu razlog su stresa za 39 posto ispitanika. Svega 9 posto ispitanika za stres okrivljuje sebe, zbog nedovoljnih kompetencija za obavljanje radnih zadataka.

Što se tiče geografske podjele, zbog stresa najviše pate u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj (76 posto) dok najveća opuštenost prevladava među onima koji žive u Zagrebu (63 posto) i Dalmaciji (65 posto). (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox