Hrvati u prosincu trošili 340 eura

Foto: Shutterstock

Rekordnu prodaju za blagdane imali su SAD i Njemačka. A usporedno s rastom prodaje raste i broj onih koji poklone kupuju preko interneta.

Trgovci u SAD-u javili su da su u božićno vrijeme imali 600 milijardi dolara prometa, što je dva posto više u odnosu na lanjski Božić. Kada tome pribroje i novogodišnji šoping, Amerikanci očekuju da će uprihoditi rekordnih 705 milijardi dolara (534 milijarde eura). Rekordne rezultate javljaju i Nijemci. Njihova je blagdanska potrošnja dosegnula 80 milijardi eura i 1,5 posto je veća u odnosu na lanjsku. Svaki Amerikanac u prosjeku je za blagdane potrošio 1680 eura, a Nijemac 980 eura. Hrvatski trgovci javili su da u mjesecu prosincu očekuju 1,46 milijardi eura prihoda što je na razini lanjske potrošnje, piše vecernji.hr

S druge strane svaki Hrvat u prosjeku potrošio 340 eura u mjesecu blagdana i darivanja, što je pet puta manje od Amerikanca i gotovo tri puta manje od prosječnog Nijemca.

Kupovina preko interneta

Ove godine u svijetu zabilježen je novi trend - kupovina preko interneta, koja sustiže klasičnu trgovinu. Čak je 45 posto Amerikanaca svoju blagdansku trgovinu obavilo preko interneta čime je ostvareno 240 milijardi eura prometa. U Njemačkoj je online prodaja uzela 38 posto trgovačkog kolača (30,4 milijardi eura). I u Velikoj Britaniji blagdanska internetska prodaja iznosi 45 posto. Samo na Badnjak u V. Britaniji ostvaren je promet od 1,72 milijarde funti, a trgovalo se i na Božić, putem interneta. Na Božić je u V. Britaniji na internet prodaji potrošeno 377,5 milijuna eura, 32 posto više nego lani. 

 Kupovina preko interneta i pametnih telefona sve je privlačnija potrošačima, a pametni telefoni postali su najjači saveznici trgovaca u vrijeme blagdana, pokazuje „Godišnji pregled blagdanske potrošnje“, konzultantsko – revizorske kuće Deloitte u SAD-u. Polovica anketiranih potrošača posjeduje vlastite pametne telefone, od čega je čak 68 posto ispitanika reklo da će svoje telefone koristiti za blagdansku kupovinu - za lociranje, uspoređivanje cijena i informiranje o proizvodu.

Vlasnici pametnih telefona u SAD-u, mogli bi se pokazati izrazito dragocjenima trgovcima ove sezone, s druge strane, u Hrvatskoj, unatoč visokoj penetraciji pametnih telefona, još uvijek ne možemo očekivati takav razvoj situacije. Dok će očekivana blagdanska potrošnja ove skupine potrošača u SAD-u prema predviđanjima Deloittea iznositi 36 milijardi dolara, odnosno 5,1 posto ukupne blagdanske kupovine u trgovinama, u Hrvatskoj će taj udio biti zanemariv, ponajviše zbog toga što je potrošačima u našoj zemlji ovakav način kupovine još novitet, rekao je Luka Baranović, menadžer u Deloitteovom Odjelu poslovnog savjetovanja. (HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox