Hrvati ulažu u Švicarsku, ali Hrvatska će teško ikada biti "mala Švicarska"

U proteklih 18 godina, od kada Hrvatska narodna banka vodi evidenciju pa do kraja tromjesečja ove godine hrvatske su tvrtke u Švicarsku uložile 165 milijuna eura, a nalazi se na sedmom mjestu najatraktivnijih ulagačkih destinacija za hrvatski kapital, piše Jutarnji list. 

Često se za Hrvatsku zna reći da bi da je uređena država mogla biti "mala Švicarska". Danas smo nekoliko svjetlosnih godina udaljeni od tog cilja, a jedina poveznica Hrvatske i Švicarske su franak, iseljenici i ulaganja tvrtki. Među ostalim zemljama u vrhu poželjnih za ulaganje su Bosna i Hercegovina, Srbija i Slovenija, te Nizozemska kao jedina zapadna zemlja koja hrvatske tvrtke privlači više od Švicarske. 

Švicarska je prema podacima Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) i ove godine najkonkurentnije gospodarstvo svijeta. Razmjerno je bezbolno prošla kroz recesiju, a s oko sedam milijuna stanovnika gospodarski rast prošle godine iznosio je 2,7 posto. U ovoj godini se očekuje rat od 1,9 posto. Hrvatski rast vjerojatno neće proći 0,8 posto, a to u praksi znači stagnaciju. Za upsoredbu podaci Eurostata pokazuju da je rast Europske unije 1,8 posto. U vrijeme krize u eurozoni Švicarska je postala utočište za ulagače koji su željeli sigunost u turbulentnom razdoblju. To je dovelo do jačanja švicarskog franka koji se u jednom trenuntku gotovo izjednačio s eurom.

Nekoliko je razloga zbog kojih Hrvatska nikada neće biti Švicarska, otkriva izvješće WEF-a o konkurentnosti. Švicarska se našla na prvom mjestu, a Hrvatska na 76. mjestu ljestvice na kojoj je 142 zemalje svijeta.  Mnogo je toga što odbija investitore od ulaganja u Hrvatsku, neučinkovito tržište rada, brojna porezna davanja, česte izmjene propisa, inertna uprava i tako redom. I kako danas stvari stoje proći će još neko vrijeme dok se to ne promijeni. (HT)

 

 

 

Izvor: Jutarnji list, 3. listopada 2011.

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox