Hrvatska 35. najmirnija zemlja na svijetu

Prem globalnom mirovinskom indeksu za 2012. Hrvatska je od 138 zemalja koje su uključene u istraživanje zauzela 35. mjesto.

Popis zemalja po globalnom mirovnom indeksu svake godine sastavlja Institut za ekonomiku i mir (IEP) sa sjedištima u Australiji i Sjedinjenim Državama. Temelji se na 23 kriterija, od građanskih nemira, kriminala i vojne potrošnje, do upletenosti u vojne sukobe i odnosa sa susjedima. Prema rezultatima istraživanja svijet je unatoč sukobima u Siriji postao mirniji nego godinu prije.

Hrvatska je s prosječnom ocjenom 1,6 (ocjena jedan najbolja, pet najlošija) napredovala za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu i nalazi se na 35. mjestu od 158. država uključenih u istraživanje. Najbolja ocjena RH je dodijeljena u broju pogibija u vanjskim i unutarnjim sukobima, izvozu oružja, broju samoubojstava, broju raseljenih, terorističkim napadima, političkom teroru i financiranju misija UN-a. Najlošiju ocjenu (4,0) Hrvatska je dobila u kategoriji pristupa oružju, a ocjene 3,0 zabilježene su u kategorijama percepcije kriminala u društvu, sigurnosnom osoblju i policiji te vojnoj sposobnosti, piše nacional.hr 

Po prvi put subsahasrka Afrika nije bila najnasilnije mjesto na svijetu, prepustivši tu nezahvalnu poziciju Bliskom istoku i Sjevernoj Africi zbog posljedica Arapskog proljeća. Osim pogoršanja stanja na Bliskom istoku, u svakoj drugoj svjetskoj regiji zabilježen je neki oblik napretka. Vojna potrošnja se smanjuje, vjerojatno kao posljedica globalne financijske krize, dok se odnosi između zemalja popravljaju, a čelnici se sve više okreću diplomaciji umjesto nasilju, navodi se u izvješću. Najveće pojedinačno pogoršanje dogodilo se u Siriji, zemlji u kojoj traje ustanak protiv režima Bašara al-Asada koji ga guši u krvi.

Najmirnija zemlja na svijetu Island

Deset najmirnijih zemalja svijeta su Island, Danska, Novi Zeland, Kanada, Japan, Austrija, Irska, Slovenija, Finska i Švicarska. Najgore je stanje u Somaliji, ispred koje su na začelju ljestvice Afganistan, Sudan, Irak, DR Kongo, Rusija, Sjeverna Koreja, Srednjoafrička Republika, Izrael, Pakistan, Sirija i Libija. Sjedinjene Države su 88., jedno mjesto ispred Kine. Hrvatskoj susjedne Srbija i BiH su na 64. i 65. mjestu. Makedonija je 68., a Crna Gora 81. Od zemalja EU-a najslabije je plasirana Grčka na 77. mjestu.

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox