Hrvatska će se dijeliti na Jadransku i Kontinentalnu regiju

Hrvatska će umjesto na tri ubuduće biti podijeljena na dvije statističke regije - Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku.  Naime, Europska Unija je prihvatila je novi model statističke podjele na dvije regije na kojima će Hrvatska ubuduće temeljiti svoju regionalnu razvojnu politiku i povlačiti novac iz fondova. 

Da je oko ovog pitanja postignuto rješenje, potvrdio je za Jutarnji listBranko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i Fondova EU, a ta nova podjela počet će se primjenjivati od 1. siječnja 2013.

Vlada je u pregovorima s Europskom komisijom i Eurostatom uspjela definirati da Hrvatska ubuduće, umjesto na dosadašnje tri, bude podijeljena na dvije statističke regije u okviru cilja da se što optimalnije povuče novac iz Fondova. Na taj način svi krajevi Hrvatske, odnosno sve jedinice lokalne uprave i samouprave dobivat će značajnu potporu iz EU u sljedećih 14 godina, rekao je Grčić.

Dosadašnji trojni ustroj na Jadransku, Sjeverozapadnu i Panonsku Hrvatsku nije bio najsretnije rješenje jer je problematična bila Sjeverozapadna regija zbog toga što je obuhvaćala Grad Zagreb. Zbog toga su se žalile ostale županije koje su bile u tom sastavu jer im je Zagreb podizao prosjek BDP-a, zbog čega su im se umanjivale šanse za novac iz Fondova.

Naime, pravo na pomoć iz strukturnih fondova EU imaju samo one regije u kojima je BDP po stanovniku manji od 75 posto prosjeka Europske Unije. (ps/jk)

 

Foto: Goran Jakus/PIXSELL

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox