Hrvatska i Španjolska ruku pod ruku u promociji turizma

Hrvatska i Španjolska mogle bi već iduće godine surađivati u promociji turizma na dalekim tržištima o čemu će detalje ove godine definirati zajednička radna skupina na sastanku u Zagrebu, izjavili su hrvatskim novinarima ministar turizma Damir Bajs i državni tajnik za turizam Kraljevine Španjolske Joan Mesquido Ferrando nakon sastanka u Madridu.

 

Njihov sastanak u Madridu održan je u sklopu ovotjedne posjete ministra Bajsa Kraljevini Španjolskoj gdje će se osim s njihovim državnim tajnikom sastati i sa španjolskim turoperaterima, a nakon Madrida posjetiti i Kataloniju odnosno Barcelonu.

Istaknuvši da je turizam vrlo važan sektor i za Hrvatsku i za Španjolsku, Ferrando je naglasio da će osim suradnje u promociji s Hrvatskom definirati mogućnosti suradnje i u promociji kvalitete u turizmu.
Ministar Bajs je pak kazao da bi suradnja Hrvatske i Španjolske na dalekim tržištima mogla biti u sklopu promocije koju već Španjolska radi sa Portugalom, Italijom i Francuskom te da bi se u cijelu priču mogla uključiti i Slovenija čime bi se zaokružila regionalna priča predstavljanja Mediterana na dalekim tržištima.

Savjeti iskusnije Španjolske

S obzirom da će Hrvatska ući u Europsku uniju i da Španjolska ima velika iskustva s EU fondovima dobro će doći i suradnja te savjeti Španjolske kako povući novac iz tih fondova. Trenutni trendovi sa španjolskog tržišta za Hrvatsku su pozitivni.

Ministar Bajs je izvijestio hrvatske novinare nakon sastanka sa Ferrandom i da je španjolska vlada ove godine proračun za turizam povećala na 779 milijuna eura za razliku od 400 milijuna eura koliko je taj proračun iznosio prije tri godine. To je dijelom zbog toga što je 2009.godina za španjolski turizam bila lošija i tek se ove godine očekuje oporavak, a i dijelom zato što je Španjolska turistička svjetska velesila koja želi novim programima i novom promocijom ojačati svoj turistički promet. Prošle godine je u Španjolskoj bilo oko 53 milijuna turista što je oko jedan posto više nego 2009., a prve grube procjene pokazuju da će joj prihod od turzima biti oko 54 milijardi eura. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox