Hrvatska kao promatrač u Agenciji EU za temeljna prava

Saborski zastupnici sjednicu su nastavili raspravom o prijedlogu potvrđivanja Odluke Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje o sudjelovanju Hrvatske kao promatrača u radu i drugim aktivnostima Agencije EU za temeljna prava, čijim će članstvom Hrvatska imati značajnu potporu pri usklađivanju propisa sa pravnom stečevinom EU.


Nakon što je dobila suglasnost Sabora, Vlada je u listopadu 2010. donijela Odluku o prihvaćanju stajališta o sudjelovanju Hrvatske kao promatrača u radu i drugim aktivnostima Agencije. U Hrvatskoj se, kako je rečeno, Agencija može baviti ljudskim pravima u onoj mjeri u kojoj to pripada u provedbu prava EU i u kojoj je to potrebno za usklađivanje zakonodavstva s pravom Unije. Slijedom toga, Agencija prikuplja i komparativno uspoređuje podatke, uključuje iste u svoja izvješća i preporuke, te provodi različita istraživanja i studije.

Hrvatska se obvezuje na uplatu članarine za sudjelovanje u Agenciji, te na imenovanje dvije osobe u Upravni odbor i jednog nacionalnog časnika za vezu. Slijedom toga, Hrvatska je u roku od 30 dana od poziva Europske komisije dužna započeti s uplatom članarine u proračun EU - za prve tri godine članstva iznos od 180 tisuća eura svake godine, te za sljedeće dvije godine 205 tisuća eura.

S obzirom da Odluka na snagu stupa na dan 1. srpnja 2010., od kada počinje teči članstvo Hrvatske u Agenciji, doprinos se izračunava na 'pro-rata' osnovi, te sukladno datumu pristupanja iznosi polovicu predviđenog godišnjeg doprinosa za prvu godinu, odnosno 90 tisuća eura.

 

Je li ugrožen suverenitet hrvatskog pravosuđa?

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković je naglasio je, kako Agencija ne donosi obvezujuće odluke, pa se u tom smislu neće niti bavit nadzorom hrvatskih obveza prema EU. Osvrćući se na financijske obveze koje proizlaze iz članarine, Plenković je kazao kako se one u većoj mjeri financiraju iz IPA fondova.

Govoreći o koristima koje će Hrvatska imati od članstva u Agencije rekao je kako je to ponajprije usklađivanje propisa sa pravnom stečevinom EU, ali i potvrda kontinuiteta Hrvatske u očuvanju i unapređenju standarda ljudskih prava.

Ana Lovrin (HDZ) naglasila je kako se ovom odlukom regulira status Hrvatske u Agenciji. Ulaskom Hrvatske u EU njezin angažman u Agenciji bit će potpun, obzirom da se sada on odnosio tek na sudjelovanje u raspravama bez prava glasa. Miljenko Dorić (HNS/HSU) naglasio je kako je agencija vrlo značajna jer daje potporu ne samo institucijama EU već i državama članicama u provedbi temeljnih prava, pa Hrvatska ima priliku puno toga naučiti. Boro Grubišić (HDSSB) zapitao se koliko će biti ugrožen suverenitet hrvatskog pravosuđa djelovanjem, odlukama i rješenjima Agencije. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox