Hrvatska majka radišnija od onih iz EU-a

Rezultati inozemnog istraživanja, koje donosi jutarnji.hr, govore kako majčinstvo u Hrvata nije razlog za prekidanje radnog odnosa. Tako je broj Hrvatica s troje i više djece koje rade među najvećima u Europi. Poznavatelji prilika u Lijepoj našoj, znaju da je majčinstvo kod nas dodatni razlog za ostvarivanje prihoda.

U Hrvatskoj je 61,3% majki koje doma ili na čuvanju ostavljaju troje ili više djece. U EU se na to u prosjeku odlučuje 54,7%  majki s istim brojem djece. A kakvo je stanje u regji? U Makedoniji, na jugu Srbije i u Crnoj Gori uspjela se održati tradicija žene kućanice jer je riječ o neurbaniziranim područjima - tvrdi za jutarnji.hr, Goran Bakula, ekonomski analitičar Nezavisnih hrvatskih sindikata .

Broj vrtića kao indikator zaposlenih majki

Istraživanje koje je proveo Studijski centar socijalnog rada, uspoređivalo je postotak djece koja pohađaju vrtić i stopu zaposlenosti žena. Tim istraživanjem potvrđeno je da najmanje žena radi u županijama koje imaju najmanje vrtića, piše jutarnji.hr. Brodsko-posavska županija, gdje u vrtić dolazi manje od 15 posto djece, radi samo 25 posto žena. Zagrebačke vrtiće pohađa gotovo 70 posto djece, pa je zaposlenost žena veća od 50 posto.(mš)

 

 

 

 

Izvor: www.jutarnji.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox