Hrvatska na 38. mjestu Huweijeve GCI globalne ljestvice digitaliziranosti

Global Connectivity indeks godišnje rangira 79 država po kvaliteti ICT infrastrukture i stupnju digitalizacije. Hrvatska se prošle godine popela za jedno mjesto, a najveći iskoraci ostvareni su u dostupnosti, pristupačnosti i sigurnosti širokopojasnog pristupa internetu te u korištenju tehnologija umjetne inteligencije i ”interneta stvari”

Huawei je objavio novi Global Connectivity indeks – GCI za 2020. godinu, godišnju ljestvicu 79 zemalja diljem svijeta rangiranih po kvaliteti ICT infrastrukture i stupnju digitalne transformacije. Prema GCI indeksu Hrvatska je prošle godine napredovala za jedno mjesto te je sada rangirana na 38. mjesto, zadržavši se u skupini tzv. adoptera, zemalja koje su u fazi digitalizacije, između tehnološki najnaprednijih zemalja i onih zemalja u kojima digitalizacija tek započinje.

GCI indeks je jedinstveni alat kvantitativne procjene stanja infrastrukture i digitalne transformacije kojeg je Huawei pokrenuo 2014. godine. Indeks pokazuje stanje digitalizacije i njen godišnji napredak u 79 zemalja koje čine 95 posto ukupnog globalnog BDP-a. Indeks mjeri učinak svake zemlje prema više od 40 različitih pokazatelja koji prate utjecaj ICT-a na nacionalno gospodarstvo, digitalnu konkurentnost i budući potencijal rasta.  

Hrvatska je po kompleksnoj metodologiji prikupila 51 bodova od mogućih 120. Najveći iskoraci u odnosu na prošlu godinu Hrvatska je pokazala u dostupnosti, pristupačnosti i sigurnosti širokopojasnog pristupa internetu te u korištenju tehnologija umjetne inteligencije i ”interneta stvari” IoT.

U skupini predvodnika, šesti put zaredom, prve su SAD s najvišim rezultatom (87), a slijede ih Singapur, Švicarska, Švedska, Danska, Finska, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

U Huaweiju napominju da su ciljana ulaganja u ICT od strane vlada i industrija širom svijeta nužna za daljni gospodarski napredak i stvaranje ciklusa inovacija, a GCI može poslužiti donositeljima odluka diljem svijeta kao podloga za politike ubrzanja digitalizacije.

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox