Hrvatska na 38. mjestu po lakoći izvršavanja uplata

Elektronske porezne prijave i uplate bile su najčešće porezne reforme koje su zemlje diljem svijeta provele tijekom protekle godine, pokazalo je istraživanje Paying Taxes 2016. u kojem se među 189 zemalja Hrvatska nalazi na 38. mjestu po lakoći izvršavanja uplata.

Istraživanje Paying Taxes već desetu godinu provodi konzultantska kuća PricewaterhouseCoopers (PwC) u suradnji sa Svjetskom bankom, a njime se utvrđuju svi obvezni porezi i doprinosi koje srednje veliko društvo mora platiti u određenoj godini. U izvješću se tako uspoređuju uvjeti poslovanja u 189 različitih zemalja u svijetu tako što se analizira koliko je jednom društvu, s točno definiranim karakteristikama u vidu broja zaposlenih, ostvarenih prihoda na godišnjoj razini i poslovanja, potrebno da podmiri sve svoje porezne obveze u jednoj godini.

Prema rezultatima, Hrvatska se nalazi na 38. mjestu po lakoći izvršavanja uplata, stopa poreza je 20 posto, dok je za 19 uplata potrebno ukupno 206 sati, navodi se u priopćenju. Istraživanje je, pak, pokazalo da je u prosjeku društvo koje je poslužilo kao model ima ukupnu poreznu stopu (kao što je definirano u metodologiji Doing Business) od 40,8 posto poslovnih prihoda, što je za samo 0,1 postotni bod manje u odnosu na prošlu godinu. Navedeno obuhvaća 25,6 uplata poreza godišnje i potreban je 261 sat za poštivanje njegovih poreznih obveza, što je dva sata manje u odnosu na prošlu godinu, navodi se u priopćenju.

Iz PwC-a ističu kako se tijekom desetogodišnjeg razdoblja u kojem se izrađuje studija globalno prosječno vrijeme za poštivanje poreznih obveza smanjilo za 61 sat, a pokazatelj broja uplata za 8,2 plaćanja, u velikoj mjeri zbog uvođenja i poboljšanja sustava elektronskih prijava i uplata.

Elektronske prijave i dalje imaju značajan utjecaj na pojednostavljenje porezne administracije. Globalno, najčešća značajka porezne reforme u protekloj godini bila je uvođenje ili poboljšanje elektronskih sustava za podnošenje poreznih prijava i plaćanje poreza, navodi se u priopćenju. No, kako se dodaje, gospodarstva s niskim primanjima, koja često imaju značajne porezne obveze, zabilježila su najmanje smanjenje vremena potrebnog za poštivanje poreznih obveza i pokazatelja broja uplata. (PS/S.P.Izvor: Večernji.hr)


 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox