Hrvatska na 58. mjestu najsretnijih država svijeta

Prema listi najsretnijih zemalja svijeta od 156 država svijeta Hrvatska je zauzela visoko 58 mjesto, piše dnevnik.hrUnatoč pesimizmu koji vlada u Hrvatskoj prema listi najsretnijih država svijeta i nije nam tako loše. Na listi 156. država koja je formirana na osnovu svjetskih socioloških i ekonomskih istraživanja te anketi Hrvatska je zauzela 58. mjesto najsretnijih država svijeta. Slovenija se, primjerice, nalazi devet mjesta ispred nas, odnosno na 49. mjestu, dok su BiH te Srbija daleko ispod nas, no ipak iznad Bugarske.

Zanimljivo je i kako je Grčka, koja pleše po rubu egzistencije, na 42. mjestu, dok je Španjolska, kojom vladaju prosvjedi i neredi te rekordna nezaposlenost, na visokom 22. mjestu najsretnijih zemalja.

Skandinavci najsretniji

Poslije Danske, najsretnija država na svijetu je Finska, a potom Norveška. Tvorci ankete o svjetskoj sreći istaknuli su kako ekonomski rast i novac nisu jedini kriteriji i kao primjer su naveli SAD, koje su posljednjih 30 godina postigle značajan ekonomski razvoj, ali osjećaj građana o sreći ostao je skoro nepromijenjen. Zbog toga su SAD zauzele 11. mjesto na listi.

Stanovnici zemalja koje su posljednje na listi sreće, među kojima je i Bugarska, imaju do 40 puta manje prihode i žive s do 27 godina manje u odnosu na narode iz najsretnijih država svijeta, govore podaci dobiveni istraživanjem na Sveučilištu Columbia. Stručnjaci smatraju iznimno važnim da se u obzir uzmu i zdravstveno stanje, osjećaj slobode, jake veze u društvu, stabilna obitelj, povjerenje u vlasti i odsustvo korupcije. Izvještaj obuhvaća istraživanja između 2005. i 2011. godine. (HT)

 

Izvor: www.dnevnik.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox