Hrvatska pošta obilježava Zeleni poštanski dan

Hrvatska pošta u društvu je 18 poštanskih operatora iz cijelog svijeta koji u petak, 16. rujna zajedničkom kampanjom obilježavaju Zeleni poštanski dan.


Prije 14 godina poštanski sektor među prvima je pokrenuo programe za mjerenje i smanjenje štetnih emisija CO2 u okviru Međunarodne poštanske korporacije (IPC). Podsjetimo, Hrvatska pošta postala je članica IPC-a 2019., a u programu smanjenja štetnih emisija sudjeluje od ove godine.

Zahvaljujući sve većem broju električnih dostavnih vozila i alternativnih dostavnih kanala poput paketomata, poštanski operatori smanjili su godišnje emisije CO2 za 34% u odnosu na 2008. godinu. U razdoblju od 2012.-2021. pošte su udvostručile broj vozila na alternativni pogon, a električna vozila čine 17% poštanskog voznog parka.

Hrvatska pošta vjeruje u brzu akciju i nadamo se da će naš primjer potaknuti poštanske radnike, ali i druge tvrtke u Hrvatskoj da razmišljaju i djeluju na održiv način. Prošle godine usvojili smo Strategiju upravljanja održivošću. Zelena vozila, paketomati, obnovljivi izvori energije i manja potrošnja energije samo su prvi koraci na našem putu prema održivoj logistici. Iskustva drugih poštanskih operatera bit će ključna za brzu i učinkovitu zelenu tranziciju Hrvatske pošte zbog čega smo se odlučili pridružiti IPC-ovom Sustavu mjerenja i upravljanja održivošću. Zeleni poštanski dan prilika je da se prepoznaju brojna postignuća poštanskog sektora u smanjenju štetnih emisija te da se istakne naša odlučnost i predanost zaštiti okoliša, istaknuo je Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte.

Hrvatska pošta u ožujku je pristupila inicijativi The Climate Pledge i uz Finsku poštu tek je drugi poštanski operator koji se priključivanjem ovoj inicijativi posvetio postizanju nulte stope emisije ugljika do 2040. – deset godina prije cilja postavljenog Pariškim sporazumom. Pošta se sve više oslanja na novi zeleni dostavni kanal – mrežu paketomata, koja se ističe zbog svoje važne uloge u smanjenju štetnih utjecaja na okoliš te na rastući broj električnih vozila. U voznom parku Hrvatske pošte više je od 200 električnih vozila poput 40 električnih četverocikala i tridesetak električnih mopeda. Ove godine Hrvatska pošta će nabaviti još 150 električnih vozila, a prvi se put u vozni park uključuju teretna i lakodostavna električna vozila. Kako bi se osigurali preduvjeti za svakodnevno korištenje tih vozila, u tijeku je postavljanje 90 punionica za električna vozila na lokacijama diljem Hrvatske. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox