Hrvatska povoljnije odredište za investitore od Slovenije

Sense Consulting, hrvatska tvrtka za poslovno savjetovanje, u novoj studiji slučaja uspoređuje uvjete investiranja u Hrvatskoj i Sloveniji. Analiza je pokazala kako Hrvatska ima 170 posto više poticaja od Slovenije te da poduzetničke zone čine optimalne lokacije za investicije.

 

Zadatak Sense Consultinga bio je usporediti poticaje i potpore u Hrvatskoj i Sloveniji te nakon odabira države identificirati, odabrati i preporučiti lokaciju koja će pružiti najpovoljnije uvjete za investiciju. Osim osnovnih kriterija koje je buduća lokacija morala zadovoljiti (poput veličine zemljišta, blizine glavnih prometnica, dostupne radne snage), značajan utjecaj na konačni odabir su imali i očekivani državni i EU poticaji koje tvrtka može ostvariti odabirom lokacije. Naime, u Hrvatskoj se prema novom Zakonu o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja investiranjem na prostoru hrvatskih županija s registriranom stopom nezaposlenosti preko 20 posto može ostvariti i do 50 posto veći iznos bespovratnih poticajnih sredstava u odnosu na županije gdje je registrirana stopa nezaposlenosti u rasponu od 10 do 20 posto.

Predmet daljnje analize bile su poduzetničke zone na području Hrvatske s obzirom da predstavljaju značajno sredstvo nacionalne politike poticanja lokalnog ekonomskog razvoja. Metodološki, analiza poduzetničkih zona za predmetnu investiciju se provela kroz nekoliko faza: odabir regija prihvatljivih za investiciju, odabir poduzetničkih zona koje su u funkciji te zadovoljavaju minimalne kriterije investicije te poslovnih zona koje su optimalne za investiranje.

Ana Jadreško, konzultant iz tvrtke Sense Consulting, predstavila je rezultate analize: „Analiza je kao najkvalitetnije izdvojila dvije poduzetničke zone koje su zadovoljile sve kriterije koje je zadao klijent, uz maksimalizaciju potencijalnih poticaja i olakšica. Zadovoljstvo mi je da kao rezultat istraživanja mogu istaknuti početak pregovora investitora s dvije preporučene zone te se vrlo brzo očekuje i početak investicije na jednoj od preporučenih lokacija“.

Iako nedostaju sustavne informacije te ne postoji službeni popis registriranih poduzetničkih zona u Hrvatskoj s ažurnim podacima za investitore, susretljivost i informacije koje su pružili stručnjaci iz Agencije za investicije i konkurentnost bili su ključni za ovu analizu. Također, treba naglasiti da su regionalne i lokalne institucije prepoznale važnost investicije za predmetnu regiju te ponudile opsežne i kvalitetne informacije. (PS)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox