Hrvatska pri europskom vrhu po skupoći plina

Hrvatska se po cijeni plina za male i srednje industrijske poduzetnike nalazi na petom mjestu među 20 europskih zemalja, pokazuju podaci Eurostata. Ti podaci se kose s Ininim tvrdnjama da je plin u Hrvatskoj podcijenjena roba u odnosu na zemlje u susjedstvu, piše Business.hr.  Plin za industriju koštao je u prvoj polovini godine 2,3 kune po prostornom metru a skuplji plin od toga plaćaju Švedska, Slovenije, Luksemburg i Njemačka. Industrijski plin je jeftiniji u Slovačkoj, Nizozemskoj, Litvi, Češkoj, Poljskoj, Finskoj, Estoniji, Belgiji, Irskoj, Španjolskoj, Portugalu, Letoniji, Bugarskoj, Rumunjskoj i Velikoj Britaniji.

Kako piše Business.hr, plin je u prvoj polovici godine za industrijske korisnike u Hrvatskoj poskupio čak 27 posto, što je više od drugih zemalja u kojima je također došlo do poskupljenja. Ivan Miloloža, direktor Munje i predsjednik Vijeća članica HUP-a kaže da se poduzetnici samo mogu nadati da će liberalizacijom tržišta energije i dolaskom drugih ponuđača doći do pojefitnjenja plina za industriju.

U poduzetničkim krugovima su zabrinuti zbog novih cijena plina koje se očekuju početkom listopada.

Na tržište bi već početkom slijedeće godine mogao doći njemački E.on kada bude dovršena plinska interkonekcija s Mađarskoj gdje E.on ima velika skladišta. Međudržavni plinski interkonektor imat će 6,5 milijardi prostornih metara godišnje. Radovi  na hrvatskoj dionici bit će gotovi sredinom prosinca a uporabna dozvola trebala bi stići tijekom prvog kvartala 2010. godine, piše Business.hr. (J.K.)

 

Izvor: Business.hr, 23.rujna 2010., str. 4-5

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox