Hrvatska se mora pripremiti za dolazak stranih radnika

Ako Hrvatska nakon ulaska u Europsku uniju (EU) postane gospodarski uspješnom zemljom morat će se suočiti s pojavom useljavanja stranih radnika koji će ovdje dolaziti "trbuhom za kruhom", upozoreno je na konferenciji "Hrvatska u EU: što radnici dobivaju a što gube", koju su organizirali Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Zaklada Friedrich Ebert.

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenja pregovora s EU Vesna Pusić ocijenila je kako se Hrvatska, u slučaju ekonomskog uspjeha, više neće sretati s problemom emigracije već imigracije radnika, i to ponajprije iz manje razvijenih zemalja EU-a poput Rumunjske, Bugarske ili Grčke.

S obzirom da Hrvatska i prije ulaska u EU ima veće plaće od šest - sedam njezinih zemalja članica, moramo se pripremiti na mogućnost da će se kod nas početi useljavati radnici koji će govoriti na stranim jezicima, što će proizvesti niz posljedica, dodala je. Pusić također ne smatra da će s ulaskom u EU doći do "odljeva mozgova" iz Hrvatske jer nam visokoobrazovana radna snaga, nažalost, ionako pomalo odlazi u bogatije zemlje.

Neisplativi stranim radnicima

S tezom o dolasku stranih radnika ne slažu se, međutim, predstavnici sindikata koji su upozorili da se stranim radnicima ne isplati "gastarbajterstvo" u Hrvatskoj zbog visokih životnih troškova. Radnik iz Rumunjske morat će si ovdje plaćati stan, hranu i ostalo nužno za preživljavanje, a s obzirom na posao koji može dobiti i plaću koju može zaraditi to mu se neće isplatiti, smatra Vedran Dragičević, čelnik Sindikata metalaca Hrvatske.

U vezi nagađanja da bi ostale članice EU-a mogle iskoristiti pravo na odgodu zapošljavanja hrvatskih radnika po modelu 2 + 3 + 2 godine, glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak je ocijenio kako velika većina zemalja neće primijeniti tu mogućnost, a onima koje hoće Hrvatska može uzvratiti recipročnim mjerama. (Hina/jk)

 

 

 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox