Hrvatska sudjeluje u Toskani na vježbi civilne zaštite EU

Na vježbi Europske unije o civilnoj zaštiti TEREX 2010 u talijanskoj pokrajini Toskani od 25. do 28. studenoga sudjelovat će i Republika Hrvatska intervencijskom postrojbom civilne zaštite za traganje i spašavanje iz ruševina srednje kategorije, sa 27 pripadnika, 2 potražna psa i 10 vozila, a kao VIP gost na vježbi će biti ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Damir Trut, izvijestila je danas (DUZS).

Navodi se kako je intervencijska postrojba sastavljena od djelatnika DUZS-a, ekipa Hitne medicinske pomoći iz Zagreba, djelatnika s tehničkim vozilom Javne vatrogasne postrojbe Zagreb i dvoje volontera Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa.

Postrojba je podijeljena u dva tima koji će raditi na dvije odvojene lokacije (Massa i Pistoia), ističe DUZS i dodaje kako će na taj način biti u mogućnosti provjeriti svoje kapacitete odvojena rada koji zahtjeva posebno planiranje i logističku potporu.

Organizatori vježbe su Europska komisija, odnosno Opća uprava za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu te Civilna zaštita Talijanske Republike, a kako se navodi, vježba TEREX 2010 provodi se u okviru EU Mehanizma za civilnu zaštitu.

Urbano traganje i spašavanje

Na vježbi sudjeluju Austrija, Francuska, Hrvatska, Italija i Slovenija i Rusija kao poseban gost. Sve države sudjeluju na vježbi s timovima za urbano traganje i spašavanje, a Rusija će uspostaviti i terensku bolnicu.

Kako DUZS napominje scenarij vježbe se temelji na jakom potresu, magnitude u epicentru 6.4, a poradi velikih oštećenja Talijanska Republika traži pomoć preko Mehanizma za civilnu zaštitu odnosno preko MIC-a.

Republika Hrvatska već je sudjelovala na terenskim vježbama EU koje se provode u okviru Mehanizma za civilnu zaštitu, ističe DUZS te podsjeća kako je na vježbi HUROMEX 2008 Hrvatska bila u Mađarskoj i Rumunjskoj te u Rumunjskoj na vježbi DANUBIUS 2009. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox