Hrvatska udruga poslodavaca proslavila 30 godina rada

Hrvatska udruga poslodavaca obilježila je jučer navečer 30 godina rada, a na svečanom obilježavanju u Laubi sudjelovao je značajan broj poslodavaca, predstavnika državne i lokalne vlasti te institucija.


Hrvatska udruga poslodavaca je osnovana 1993. godine kao dobrovoljna, neprofitna i neovisna udruga poslodavaca koja štiti i promiče prava i interese svojih članova. HUP se sastoji od 30 granskih udruga, koje zastupaju specifične interese različitih gospodarskih grana, te ima regionalne urede u Rijeci, Osijeku, Splitu i Varaždinu.

Kroz 30 godina HUP je igrao ključnu ulogu u oblikovanju zakonodavstva, promicanju poduzetničkog duha, zaštiti slobodnog tržišta, kreiranju kulture poduzetništva i uspjeha. U idućih 30 godina pak možemo i moramo kreirati Hrvatsku kakvom je mi poduzetnici: Hrvatsku  poduzetnika,  zadovoljnih radnika, tehnološki naprednu Hrvatsku i Hrvatsku sretnih umirovljenika.  To je Hrvatska u kojoj bi naša djeca željela živjeti i u njoj ostati. Želimo društvo koje će biti uzor drugim zemljama u koje će stručnjaci iz cijelog svijeta dolaziti i zasnivati svoje obitelji. Takvu Hrvatsku u kojoj mladi ostaju mi poduzetnici znamo izgraditi, a u suradnji sa socijalnim partnerima možemo je ostvariti. Moramo upregnuti svu energiju na njegovanje kulture poduzetništva, rada i uspjeha i kreirati optimizam kako bi taj cilj i postigli, istaknula je glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavac, Irena Weber.

U okviru svečane proslave tri desetljeća HUP-a, održan je i prigodan glazbeni program, te razgovor poduzetnika i poslodavaca, u kojem su sudjelovali Ivan Ergović, predsjednik Uprave NEXE grupe, Davor Bruketa, suvlasnik agencije Bruketa&Žinić&Grey i Gordana Kovačević, predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla.

Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, održao je svečani govor u kojem je istaknuo: Posljednjih 30 godina brojni su poduzetnici svoje dragocjeno vrijeme ugradili u razvoj ove dobrovoljne i neprofitne organizacije koja je od 1994. jedini reprezentativni predstavnik poslodavaca u socijalnom dijalogu. Od inicijative nekolicine, vođenih idejom unapređenja poslovnog okruženja i reputacije domaćeg gospodarstva, HUP je izrastao u respektabilnu instituciju i veseli nas što su ispred nas brojni projekti koji mogu doprinijeti kvalitetnijem životu svih građana Hrvatske, ali i boljoj ekonomskoj klimi. Poduzetnici su oduvijek bili ključni akteri razvoja društva, snažan oslonac gospodarstvu u brojnim izazovnim situacijama te danas želimo svima njima, kao i profesionalcima zaposlenim u HUP-u, čestitati njihov dan, sjetiti se uspjeha i svega što smo naučili. Uvjereni smo da bogatim akumuliranim znanjem možemo podržati daljnji razvoj gospodarstva i poduzetništva.

Na svečanosti obilježavanja prisustvovao je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, koji je čestitao Hrvatskoj udruzi poslodavaca na prvih 30 godina djelovanja i na svemu što rade za hrvatsko gospodarstvo, društvo i državu.

Velik je doprinos onih koji u društvu imaju hrabrost, ideju, inicijativu, znanje i organizacijske sposobnosti da u tržišnom gospodarstvu, ne osiguraju dobrobit samo sebi, nego i drugima zahvaljujući proizvodnji ili uslugama kojima se bave, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković. Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo što HUP okuplja 6.500 članova, što čini oko 80 posto hrvatskoga BDP-a. I to dovoljno govori o snazi i ulozi Hrvatske udruge poslodavaca, istaknuo je premijer, dodavši da je HUP, uz sindikate, iznimno važan socijalni partner hrvatskoj Vladi.

Naglasio je da Hrvatska u proteklih nešto više od 30 godina slobode jača svoju državu, institucije, demokraciju, tržišno gospodarstvo, radi velike iskorake u pozicioniranju zemlje u današnjoj Europi i suvremenom svijetu s ciljem osiguravanja što boljih uvjeta za sve hrvatske građane, a posebno gospodarstvo. Na kraju je predsjednik Vlade Hrvatskoj udruzi poslodavaca poželio puno godina uspješnoga rada.

Veselim se da ćemo u partnerstvu, uz međusobno uvažavanje i poštovanje, nastaviti dobru suradnju na dobrobit naše Hrvatske, poručio je.

Proslava 30 godina postojanja obilježena je i donacijom HUP-a za projekt obnove Klinike za plućne bolesti KBC-a Split, koji je uručio Ivan Mišetić, predsjednik Vijeća članova HUP-a. Donaciju u iznosu 127.800,76 EUR primio je prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović, dr. med., ravnatelj KBC-a Split, koji je zahvalio HUP-u na ovoj inicijativi od velikog značaja za zdravstveni sustav. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox