Hrvatski BDP past će 2013.godine 0,4 posto

Svjetska banka procjenjuje da će hrvatski BDP ove godine pasti 0,4%, a među novim članicama EU samo će Slovenija sa 2,3% pada imati lošije ostvarenje. Odatle i zaključak da su Vladini ovogodišnji planovi nedostižni, a Svjetska banka preporučuje čvrstu fiskalnu konsolidaciju, prije svega na rashodnoj strani, piše Večernji.hr.

Odatle i zaključak da su Vladini ovogodišnji planovi nedostižni, a Svjetska banka preporučuje čvrstu fiskalnu konsolidaciju, prije svega na rashodnoj strani.

Stanje se na međunarodnim tržištima pogoršava pa se povratak kreditnog investicijskog rejtinga nameće kao prioritet. Javna potrošnja u RH doseže 45% BDP-a te bi se trebala spustiti na prosjek zemalja u okruženju od 40%. Daljnji prostor za fiskalnu prilagodbu nalaze u području plaća, subvencija i potrošnje, dok bi kapitalne investicije trebalo usmjeriti prema sredstvima iz strukturnih fondova.

Svjetska je banka u jučerašnjem izvješću za Hrvatsku ponovno istaknula važnost strukturnih reformi, poboljšanja poslovne klime i stanja na tržištu rada. (Izvor: Večernji.hr) PS/S.P.

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox