Hrvatski Caritas poslao Pakistanu 480 tisuća kuna

Hrvatski Caritas doznačio je Caritasu Pakistan 480 tisuća kuna kao pomoć u obnovi zemlje nakon velikih poplava koje su prošle godine zahvatile Pakistan potopivši gotovo petinu zemlje, izvijestila je ta humanitarna organizacija.


Poplavama u srpnju 2010. u Pakistanu je pogođeno 20 milijuna ljudi, dvije tisuće osoba smrtno je stradalo, skoro dva milijuna kuća je oštećeno, a devet mjeseci nakon poplava voda se još nije povukla iz svih područja, te je 166 tisuća ljudi još uvijek u izbjeglištvu i bez trajna smještaja. Odmah po pokretanju akcije, Hrvatski Caritas je pakistanskom poslao deset tisuća eura.

Po riječima biskupa Josepha Couttsa, predsjednika Caritasa Pakistan, tek sada se kreće prema obnovi, a u nekim područjima, primjerice na jugu zemlje, ljudima je još uvijek potrebno ono osnovno, hrana i pitka voda, stoji u priopćenju Hrvatskog Caritasa. Nužna je i obnova infrastrukture, a podnožja drvenih konstrukcija kuća od blata koje nije odnijela voda su nakon više mjeseci pod vodom nagrižena.

Stoga će Caritas za tisuću obitelji u selima u sjevernom obalnom području pokrajine Sindh, kao i za 1500 obitelji u Karachiju osigurati građevinski materijal za izgradnju obiteljskih kuća, a vrijednost svake kuće je oko 3.800 kuna. Pakistanski Caritas nadgledat će izgradnju i platiti rad ljudima koji će graditi vlastite kuće s betonskim temeljima.

Sredstva su prikupljena diljem Hrvatske, te stoga predstavljaju dar solidarnosti i sućuti hrvatskih građana s ljudima u Pakistanu. Budući da smo u nedavnoj prošlosti i sami bolno iskusili što znači ostati bez kuće, i to za dulje vrijeme, željeli bismo da ovaj novac upotrijebite za potrebe stanovanja, da obitelji koje su ostale bez domova opet nađu pristojan životni prostor - napominje se u poruci Fabijana Svaline, v.d. ravnatelja Hrvatskog Caritasa pakistanskom Caritasu. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox