Hrvatski europarlamentarci počinju s radom za dnevnicu od 300 eura

Danas po prvi puta Hrvatski predstavnici službeno ulaze u Europski parlament, a za svaki radni dan dobiti će 300 eura, piše jutarnji.hr

Od danas će i hrvatski političari aktivno sudjelovati u radu Europskog parlamenta, sedmero predstavnika iz redova vladajućih, a petero iz oporbe. Prvi korak je fotografiranje za parlamentarne iskaznice, a tijekom prijepodneva preuzet će i ključeve radnih soba. Status promatrača omogućava im raspravljanje ali ne i glasovanje.

Punopravnim će članovima Europskog parlamenta hrvatski predstavnici postati tek nakon što svih 27 članica ratificira Pristupni ugovor. Taj bi posao trebao biti dovršen do 1.srpnja 2013. Do tada će, kao promatrači u Europskom parlamentu, primati samo saborsku plaću. Iz blagajne Europske unije biti će im za svaki radni dan proveden u Bruxellesu ili Strasbourgu isplaćivana dodatna dnevnica od 300 eura, te će im biti vraćen i novac za putne troškove.

Službena dobrodošlica hrvatskim će promatračima biti organizirana za tjedan dana u Strasbourgu na početku redovitog mjesečnog zasjedanja Europskog parlamenta. Hrvatski predstavnici u Europskom parlamentu su Ingrid Antičević Marinović (SDP), Biljana Borzan (SDP), Romana Jerković (SDP), Tonino Picula (SDP), Tanja Vrbat (SDP), Jozo Radoš (HNS) te Milorad Pupovac (SDSS), Andrej Plenković (HDZ), Davor Božinović (HDZ), Frane Matušić (HDZ), Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) i Boro Grubišić (HDSSB). (HT)

 

Izvor: www.jutarnji.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox