Hrvatski građani i dalje obojani pesimizmom

Anketno istraživanje koje je proveo Institut Ivo Pilar pod nazivom "Pilarov barometar hrvatskoga društva" usmjereno je prvenstveno na prikupljanje empirijske građe za znanstveno publiciranje, no njegovi rezultati mogu daleko su zanimljiviji široj javnosti. U istraživanju su obrađeni i podaci o političkoj orijentaciji ispitanika, aktualnim pitanjima, gospodarstvu, kriminalu, socijalnim problemima, okolišu, standardu građana i dr.

Većina hrvatskih građana stanje u državi ocjenjuje lošim i uglavnom ne vjeruje da će doći do poboljšanja, a kao tri najistaknutija problema u društvu izdvaja političku korupciju, nezaposlenost i kolaps gospodarstva.

Kao vrlo dobru situaciju ocijenilo je samo 1,7% ispitanika, uglavnom dobrom njih 8,6%, dok stanje u zemlji uglavnom lošom vidi 38,5%, a vrlo lošom 46% ispitanika. Njih 3,8% ne zna odgovor, a bez odgovora bilo je 1,5% ispitanih.

Gorući problemi za ispitanike su politička korupcija (71,2%), nezaposlenost (68%) i kolaps gospodarstva (38,1%), a potom slijedi nizak standard (37,6%) i ne očekuju da će se situacija u iduće dvije-tri godine poboljšati.

Da će se stanje u Hrvatskoj općenito pogoršati smatra 17,5 %, donekle pogoršati 23,2%, a da će ostati isto 31,3% ispitanih. Da će se donekle poboljšati smatra 16,4%, da će se izrazito poboljšati samo 2,1% ispitanih, a ne može procijeniti 7,9%, te je bez odgovora 1,7%.

Najveće povjerenje ispitanici imaju u Hrvatsku vojsku i predsjednika Republike, a najmanje vjeruju Saboru, Vladi i političkim strankama. (LP)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox