Hrvatski i srbijanski MUP video vezom u borbu protiv organiziranog kriminala

Hrvatski i srbijanski MUP su, na razini ministara i ravnatelja, odnosno direktora policije, uspostavili konferencijsku video vezu (link) kao zaštićeni oblik dnevne komunikacije dviju policija, koja bi trebala pridonijeti uspješnijoj borbi protiv organiziranog i prekograničnog kriminala.

I hrvatski i srbijanski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i Ivica Dačić su, razgovarajući putem video linka, istaknuli da je uspostava takve komunikacije konkretan korak ka formiranju zajedničkog regionalnog Centra za borbu protiv organiziranog kriminala.

Karamarko je pritom izrazio zadovoljstvo što dogovor o uspostavi takvog centra nije ostao samo na "administrativnom šlamperaju", već se konkretizira, "jer je i borba protiv organiziranog kriminala konkretna, a sada polako idemo korak ispred organiziranog kriminala". S njim se složio i Dačić, koji je iz svoga kabineta u Beogradu poručio da će nova razina komunikacije dviju policija omogućiti brže i operativnije zajedničko djelovanje na suzbijanju organiziranog kriminala.

Odgovarajući na upit hrvatskih novinara, Dačić je kazao kako svoju izjavu da je na Hrvatskoj težište istrage o nelegalnom poslovanju Hypo banke temelji na razgovorima koje je nedavno imao s čelnicima austrijske policije. Oni su mu, kaže, rekli da neki od krunskih svjedoka u toj aferi dolaze upravo iz Hrvatske, te da ih Hrvatska u istrazi najviše zaokuplja što se jugozapadne Europe tiče. Kazali su mu, dodao je, i da je istraga o Hypo banci najveća koju su ikada vodili, te da do sada prikupljena dokumentacija o tom slučaju "teži" preko 20 milijuna stranica.

Istaknuo je da srbijanski MUP najviše zanima poslovanje beogradske podružnice Hypo banke, te da za sada nema podataka koji bi povezivali Darka Šarića, navodnog crnogorskog narkodilera, s Hypo bankom, ali da to ne znači da se ta veza neće otkriti u nastavku istrage.

Ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić rekao je da se istraga o poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj vodi već nekoliko mjeseci, te da je glavni predmet te istrage pitanje je li Hrvatska služila kao tranzicijska zemlja za pranje novca. Policiju, naglasio je, ne zanimaju transakcije koje se odnose na rizično poslovanje ili loše poslovne rezultate Hypo banke, već isključivo je li novac iz Hrvatske transferiran u treće zemlje. U tom se smislu, dodao je Grbić, u Hrvatskoj analizira poslovanje četiri poslovna subjekta.

Srbijanske novinare zanimalo je kakav je stav hrvatske javnosti spram sve snažnije suradnje između hrvatske i srbijanske policije, na što je Karamarko odgovorio kako su hrvatski građani stava da policijska suradnja između Hrvatske i Srbije znači i veću razinu njihove sigurnosti.

Grbić je najavio da bi za 20-tak dana mogla završiti istraga oko toga tko je pripadnicima tzv. zemunskog klana koji su se skrivali u Hrvatskoj, među kojima i nedavno Srbiji izručenom Sretku Kaliniću, nabavio hrvatske dokumente te tko im je pomagao za tog skrivanja. Dačić je, pak, najavio da će srbijanska policija istražiti sve navode o mafijaškim ubojstvima o kojima je hrvatskim istražiteljima govorio Kalinić.

Upitan zašto Reno Sinovčić, nedavno u Zadru uhićen pod sumnjom za pritisak na svjedoke, nije istražnom sucu priveden s lisicama na rukama, Grbić je izrazio nezadovoljstvo neujednačenim i nestandardiziranim kriterijima kod policijskog uhićivanja, te najavio da bi se u idućih 30-tak dana trebao napisati standardizirani postupak policije. (Hina)
 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox