Hrvatski inovatori uspješni u Moskvi

Na 14. međunarodnom salonu industrijskog vlasništva u Moskvi "Arhimed", održanu od 5. do 8. travnja u kulturno-izložbenom centru Sokoljniki, hrvatski su inovatori na 11. uzastopnu nastupu osvojili tri zlatne, srebrnu i šest brončanih medalja te tri diplome i više posebnih nagrada, priopćio je Hrvatski savez inovatora.


Najbolji hrvatski inovatori i nositelji zlatnih odličja su Vilko Žiljak, Ivana Stanimirović Žiljak, Klaudio Pap i Jana Žiljak Vujić za Sigurnosni sustav portreta s dualnim svojstvima sa zagrebačkoga Grafičkog fakulteta, Ivan Vrsalović za Kombinirani brodski pogon s energijom vjetra i sunca iz Rijeke te učenik zagrebačke Željezničke tehničke škole Matej Bošnjak s mentorom Marijanom Gotalom za Automatizirani stalak za note.

Srebrnom medaljom nagrađen je Slobodan Rajić za Uređaj za uklanjanje dlaka RS1.

Brončane medalje dobili su Marko Kravar za Nosač bokobrana "Crofender" i Univerzalnu brodsku štipaljku za rublje "Peg", Anamarija Reljac za novu Tehniku slikanja brašnom i začinima, Zvonimir Viduka za Detektor vlaka TDR 14 za željezničko-cestovne prijelaze. Brončane medalje dobili su i mladi inovatori Ante Topić iz riječke Elektroindustrijske i obrtničke škole s mentorom Dragom Krajinom za IR regulaciju svjetla i Mihael Popović s mentorom Zdravkom Jašarevićem iz zagrebačke Elektrotehničke škole za inovaciju Zalmot.

 

1070 inovacija

U konkurenciji natječaja za mlade inovatore "Inovacijski potencijal mladih" diplome su dobila tri mlada hrvatska inovatora - Mihael Popović za inovaciju Zalmot, Matej Bošnjak za Automatizirani stalak za note i Ante Topić za IR regulaciju svjetla.

Posebne nagrade i zlatnu medalju moldavske Državne agencije za intelektualno vlasništvo dobili su autori inovacije za Sigurnosni sustav portreta s dualnim svojstvima, a Matej Bošnjak je za Automatizirani stalak za note dobio medalju Poljskog udruženja inovatora. Zvonimir Viduka dobio je diplomu i orden Rumunjskog foruma inovatora.

Voditeljice hrvatskog izaslanstva - predsjednica Hrvatskog saveza inovatora Ljiljana Pedišić i dopredsjednica Saveza inovatora Zagreba Nada Andrassy, nagrađene su s više priznanja.

Ove je godine na "Arhimedu" prikazano ukupno 1070 inovacija iz Rusije i 18 zemalja. Teme su bile s područja strojogradnje, biotehnologije, transporta, proizvodnje različitih materijala, proizvodnje medicinskih naprava, dobivanja nafte i plina, sigurnosti ljudi i objekata, metode sprječavanja onečišćenja i očuvanja prirode i druga. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox