Hrvatski ratari će morati sijati GMO ?

Jednom kada uđemo u Europsku uniju, Europska komisija moći će odlučiti o sjetvi GMO sjemena, a Hrvatska će, bez obzira što se tome protivi 80% građana, takvu odluku morati ispoštovati, piše Vjesnik.

Tako tvrdi prof.dr. Marijan Jošt, dodajući kako glavni problem leži u tome što je Europska komisija postavljena, a ne imenovana te je stoga podložna utjecaju multinacionalnih korporacija.

Cijela priča o GMO-u vrti se samo oko multinacionalnih korporacija, prije svega Monstantoea, koji je najveći i najokrutniji igrač. No kako bi Monstanto i njemu slične kompanije s GMO ušle u neku zemlju najprije moraju steći utjecaj posredovanjem političara ili znanstvenika te zemlje. Intenzitet lobiranja koje provodi Monstanto pri SAD-ovoj vladi nevjerojatan je pa nije ni čudno kada vlada SAD-a poduzima sve moguće korake da „nepokorne“ zemlje prisili na uvoz i sjetvu genetički modificiranih usjeva, tumači prof. Jošt.

Zahvaljujući WikiLeaksu u javnost su izašle mnoge informacije, pa tako i one koje se tiču lobiranja oko genetski modificirane hrane.

Tako se u jednom dokumentu navode i stavovi američke ambasade o Hrvatskoj i GMO-u. Navodi se da se s približavanjem Hrvatske Europskoj uniji usklađuju zakoni s europskim normama i postoje nade da će se srušiti ideja o Hrvatskoj slobodnoj od GMO-a.

Protivnici GMO-a u Hrvatskoj ohrabreni su postignutim uspjesima susjedne Austrije, Slovenije i donekle Italije u suprotstavljanju stavu Europske komisije.

Europa se velikim dijelom bori protiv GMO-a, ali Europska komisija pravi probleme, kaže prof. Jošt.

Zanimljivo je da je EU-ova vodeća znanstvena savjetnica, molekularna biologinja Anne Glover stala u obranu genetski modificiranih organizama izjavom da se rasprava o toj temi u Europi vodi emocijama, a ne znanstvenim dokazima. (jh)

 

 

Izvor: www.vjesnik.hr

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox