Hrvatski turizam se može sakriti pred turskim i bugarskim

Hrvatska se Vlada, na čelu s Ministarstvom turizma, naveliko hvali kako imamo rekordan rast broja turista, zarade od turizma i kako nas u najmanju ruku turizam izvlači iz problema, no izgleda da stvari ipak nisu tako bajne, piše Jutarnji list.

 

U posljednjih 10 godina, kako tvrdi MMF, Hrvatska je imala među najnižim stopama izvoza i prodora na europsko tržište, a u tu računicu ulazi i turizam. Porast broja dolazaka stranih turista Europu uopće ne impresionira, a ako pogledamo da smo 2003. godine po tom pitanju bili izjednačeni s Turskom i Bugarskom, a sada kaskamo za njima, to ni ne čudi.

Turska je primjerice sa 8 milijuna turista 2000. godine do danas skočila na 20 milijuna, dok Hrvatsku u odnosu na 6,6 milijuna prije 11 godina posjećuje oko 10 milijuna turista godišnje, piše ovaj dnevnik. U usporedbi s Bugarskom, stopa rasta dolazaka u zadnjem desetljeću kod nas iznosi 60 posto, a u Bugarskoj 125 posto. Postavlja se pitanje, kako Hrvatska, koja je prirodnim potencijalom najmanje u rangu ali i ispred ovih zemalja, tako jako zaostaje?

Stručnjaci tvrde, piše Jutarnji list, da je riječ o lošoj investicijskoj politici u odnosu na te zemlje, odnosno njihovoj većoj otvorenosti stranim investicijama. Kod nas je to jako komplicirano, a svemu tome ne pridonosi ni visok stupanj netransparentnosti i korupcije. Turska je naročito interesantna ulagačima, apsolutni je rekorder u regiji što se toga tiče, a ova ulaganja obuhvaćaju i povećanje turističkih kapaciteta. Hrvatska nema tolike kapacitete jer se ipak radi o manjoj zemlji, koja još uvijek osjeća posljedice rata i kriminalne privatizacije, ali na turizmu se mora raditi kao i na svemu drugome, ne dolazi on sam od sebe. No treba imati na umu da prije treba poraditi na nizu drugih stvari, prije nego će se turizam moći nesmetano razvijati. (MJ)

 

Izvor: Jutarnji list, 6. srpanj 2011.

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox