Hrvatsko tržište nekretnina "polutransparentno"

Hrvatska je među vodećih pet zemalja u svijetu po napretku u transparentnosti tržišta nekretnina, pokazuje istraživanje "2012 Global Real Estate Transparency Index" tvrtke Jones Lang LaSalle, koje prati transparentnost na 97 tržišta nekretnina u svijetu.

U izvještaju o rezultatima istraživanja kaže se kako su povećana registracija nekretnina do sada i bolji osnovni pokazatelji tržišta za slijedeće razdoblje, gurnuli Hrvatsku i Rumunjsku u "top 5" zemalja po napretku na globalnoj razini.

Povećanje transparentnosti u Hrvatskoj tijekom posljednje dvije godine dijelom je rezultat pristupnog procesa Hrvatske za ulazak u EU, čije je punopravno članstvo predviđeno za sredinu 2013. godine, što je djelovao kao katalizator za strukturne reforme koje se upravo odvijaju, kao što je to ranije bio slučaj za druga srednja i istočno europska tržišta sredinom 2000-ih godina, smatraju istraživači Jones Lang LaSalle-a.

Na ljestvici transparentnosti tržišta nekretnina, Hrvatska je među 97 promatranih zemalja na 51. mjestu, s "polutransparentnim" tržištem, a u toj su skupini uz ostalo Turska, Grčka, Izrael, Slovačka, Rusija, Rumunjska, Bugarska, Ukrajina i Slovenija.

Svjetski najtransparentnije tržište nekretnina po rezultatima istraživanja je SAD, a prate ga Velika Britanija i Australija. U visoko transparentnoj kategoriji su i Nizozemska, Novi Zeland, Kanada, Francuska, Švedska i Švicarska. (Hina/jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox