Hrvatskoj dozvola za izvoz svinjskog mesa i školjkaša u EU

Stalni odbor za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Europske komisije u Bruxellesu je jednoglasno usvojio odluke kojima se Hrvatskoj, bez ograničenja, dozvoljava izvoz svježeg mesa svinja i proizvoda od mesa svinja na tržište Europske unije kao i odluku kojom se odobrava izvoz školjkaša.

Ovim odlukama, koje će stupiti na snagu objavom u Službenom listu EU, okončan je dugotrajan proces pregovaranja RH oko osiguravanja uvjeta kojima je bilo potrebno udovoljiti, a u svrhu stavljanja hrvatskih proizvoda na zajedničko tržište EU, navode iz Ministarstva poljoprivrede. Osiguravanje uvjeta za izvoz svježeg mesa svinja i proizvoda od mesa svinja na tržište EU započelo je u siječnju 2005., kada je RH počela s primjenom politike necijepljenja svinja protiv bolesti klasične svinjske kuge (KSK).

Nakon toga uslijedile su dvije uspješno suzbijene epidemije bolesti u domaćih svinja. S obzirom da su slučajevi bili potvrđeni i u divljih svinja, bilo je potrebno EK dokazati da nema cirkulacije virusa u divljih svinja, te provoditi kontinuirani program nadziranja domaćih i divljih svinja. Sve provedene mjere i opsežni podaci prikupljeni programima nadziranja svinja na KSK, omogućili su da RH nakon osmogodišnjeg razdoblja, dokaže da svježe meso svinja i proizvodi od mesa svinja ne predstavljaju rizik za EU.

Proces usklađivanja i osiguravanja uvjeta za izvoz školjkaša iz RH u EU započeo je 2006. godine. RH od tada svake godine izrađuje Plan praćenja kakvoće mora i školjkaša na proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje živih školjkaša. Ovom odlukom, koju je EK usvojila, RH će u EU moći izvoziti "žive, smrznute, ohlađene ili prerađene školjkaše, bodljikaše, plaštenjake i morske puževe". (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox