Hrvatsku brodogradnju preuzima Europska unija

Hrvatska brodogradnja ušla je u Europsku uniju prije države jer od sve oko brodogradilišta preuzima Europska komisija.

U skladu s dodatkom Ugovoru o pristupanju Hrvatske EU-u, odobrenje i nadzor daljnjeg restrukturiranja i privatizacije Brodosplita, Brodotrogira i 3. maja odsad je u nadležnosti EK-a, poručuju iz AZTN-a. EK je 16. kolovoza prihvatio izmjene plana restrukturiranja splitskog škvera, koje mu je dostavilo Ministarstvo gospodarstva, nakon čega je 30. kolovoza AZTN odlučio obustaviti postupak davanja prethodne suglasnosti na program restrukturiranja Brodosplita, piše HRT

Uskoro će uslijediti i izmjene programa restrukturiranja za trogirsko i riječko brodogradilište, no AZTN tu više neće imati nikakvu ulogu osim konzultativne, a odluke će donositi Vlada i EK. Sve dopune i dodatke o restrukturiranju i privatizaciji brodogradilišta bit će objavljeni u Službenom glasniku EU-a na engleskom jeziku, te na web stranici EK-a. 

Nakon ulaska Hrvatske u EU ovlasti AZTN-a u kontroli ponašanja poduzetnika na tržištu će jačati, a AZTN će zajedno sa sličnim agencijama ostalih zemalja članica postati dijelom europskog sustava zaštite tržišnog natjecanja. Iz AZTN-a stoga upozoravaju hrvatske poduzetnike da se već sad moraju ponašati sukladno EU-ovim pravilima o državnim potporama, jer bi u protivnom mogli snositi financijske posljedice. (HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox