HT pustio u rad prvu 4G mrežu

Hrvatski Telekom pustio je u rad prvu komercijalnu 4G mrežu u Hrvatskoj baziranu na LTE tehnologiji koja korisnicima donosi do 10 puta veće brzine prijenosa podataka od dosadašnjih. 4G bazne stanice nalaze se na području centra gradova Zagreba, Rijeke, Osijeka i Splita, a u planu je LTE mrežom u narednom periodu pokriti i ostala urbana područja Hrvatske.

Usluge temeljene na LTE tehnologiji kao i karte pokrivenosti bit će predstavljene i dostupne korisnicima kroz nekoliko dana.
LTE tehnologija predstavlja četvrtu generaciju mobilnih mreža (4G) te korisnicima pruža jedinstveno iskustvo korištenja usluga koje zahtijevaju velike brzine bežičnog prijenosa podataka kao i brže pristupe aplikacijama poput video sadržaja (Youtube, mobile TV i sl.), usluga u oblaku, mrežnih igara te cijeli niz aplikacija baziranih na novim Web 2.0 standardima. LTE osigurava impresivne brzine (uz vršne brzine prijenosa podataka od 173 Mbps za downlink i 58 Mbps za uplink, što je 10 puta brže od HSPA brzina) i time omogućuje korištenje svih danas dostupnih podatkovnih aplikacija na zaslonima mobilnih uređaja. Nova tehnologija korisnicima će omogućiti razmjenu najzahtjevnijih multimedijskih sadržaja. 

U HT-u intenzivno ulažemo u nove tehnologije kako bismo korisnicima u Hrvatskoj omogućili korištenje najnaprednijih telekomunikacijskih usluga istodobno s najrazvijenijim svjetskim tržištima, a među prvima smo u Europi i u regiji. LTE, kao jedna od inovativnih tehnologija današnjice, dio je naše strategije te će uskoro postati standard u mobilnim komunikacijama, osobito uzmemo li u obzir činjenicu da će samo u narednih nekoliko godina podatkovni promet u mobilnim mrežama narasti za više od 60 posto. Primjenom LTE tehnologije u mobilnoj mreži, u kombinaciji s unaprjeđenjima brzina prijenosa podataka u fiksnoj mreži još jednom potvrđujemo našu poziciju tržišnog lidera, izjavio je Božidar Poldrugač, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a.  (PS/JK)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox