HUP: Porezna reforma temelj je za brži rast plaća

HUP pozdravlja novi krug rasterećenja rada kroz porezne izmjene, kojeg je nakon sjednice Vlade najavio ministar financija Marko Primorac. Niži porezni teret na rad ključ je ubrzanja rasta plaća i standarda građana.


HUP-ove članice svojim zaposlenicima kontinuirano podižu plaće pa su u prosjeku tijekom prošle godine plaće zaposlenika rasle 15 posto, a nerijetko i preko 20 posto. Dodatni iskorak u smjeru nižih davanja omogućit će nastavak trenda povećanja plaća.

HUP se snažno zalaže za rasterećenje rada kroz snižavanje niže porezne stope poreza na dohodak s 20 na 15 posto, ali i za podizanje razreda primjene više porezne stope poreza na dohodak.

Izuzetno je važno ubrzati rast primanja zaposlenicima s niskim primanjima, čija je kupovna moć najniža i kojima se moraju osigurati primanja adekvatna za kvalitetniji životni standard.

Jednako je važno osigurati rast plaća zaposlenicima sa srednjim i višim primanjima jer su među njima visoko kvalificirani i najtalentiraniji kadrovi s najkonkurentnijim vještinama. Oni su, kao generatori rasta, ključni za uzlazni trend BDP-a i jačanje otpornosti gospodarstva u industrijama s najvećom dodanom vrijednosti. Moramo zaustaviti iseljavanje najkvalitetnijih kadrova iz Hrvatske te privući talente s emitivnih tržišta, a to možemo samo kroz rast realnih primanja i standarda. 

Sada je pravo vrijeme za rasterećenja obzirom na ostvarene suficite jedinica lokalne samouprave.

Prvi put ministar Primorac najavljuje i otvaranje rasprave o rasterećenju rada kroz doprinose što je snažan iskorak u smjeru rasterećenja plaća. HUP kao socijalni partner kontinuirano traži načine za povećanje plaća i standarda zaposlenika i o tome razgovara s resornim ministarstvom kojem ćemo aktivno, kao i do sada, iznositi svoje prijedloge. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox