HUP priprema novu-staru tužbu

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) navodno priprema drugu ustavnu tužbu protiv novoga rješenja iz Zakona o porezu na dohodak izglasanog prošli mjesec. Sporno je što je za primjenu propisa o oporezivanju dividendi i udjela u dobiti ostvarenih prije stupanja na snagu zakonskih izmjena postao odlučujući “dan kad je donesena odluka o isplati”. Uvođenje takvog dana kao nove porezno-pravne kategorije i za brojne stručnjake je promašaj.

Kako stručnjaci tumače, time se u sustav oporezivanja dohotka ponovo retroaktivno uvodi porezno opterećenje primitaka iz izvora ostvarenog u prethodnom vremenu kada porezna obveza na primitke iz tog izvora nije bila propisana. Izglasano rješenje dovodi do nejednakog poreznog tretmana, te je primjer postojanja diskriminacije u poreznom sustavu koja je neprihvatljiva.

Ključno je također što mnogi tvrde da novo rješenje nije u duhu odluke Ustavnog suda, dok je navodno jedino Ministarstvo uvjerenja da je u pravu. Naime, Ustavni sud je u rujnu ukinuo sporni članak 16. ZPD (retroaktivno oporezivanje dohotka od kapitala iznad 12.000 kuna iz zadržane dobiti) prihvaćajući brojne prigovore, no problem je što se njegov autoritet ne poštuje. Razdoblje u kojemu je ostvarena dobit iz koje se isplaćuje dividenda i udjel u dobiti po odluci Ustavnog suda mora biti temeljna porezno-pravna činjenica (ne)oporezivanja. (PS/LP)

Više na: www.poslovni.hr/hrvatska/hup-priprema-ustavnu-tuzbu-protiv-ministarstva-financija-255582

Izvor: poslovni.hr

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox