HUS: Aktualna politika dovest će do kraha gospodarstva

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević izjavio je danas u Bizovcu kako je smjer u kojem se kreće aktualna politika sve samo ne dobar te da gospodarski pokazatelji potvrđuju da politika Vlade, koja se ogleda samo u rezanju radničkih prava i povećanju poreza, ne može rezultirati ničim drugim nego krahom gospodarstva, padom životnog standarda i rastom najosnovnijih troškova.

To uz ostalo potvrđuju brojke od 323.000 nezaposlenih te inflacija koja je porasla na 5 posto, najviše pod utjecajem rasta troškova stanovanja i cijena hrane, kazao je Matijašević na konferenciji za novinare u Bizovačkim toplicama.

Povećava se robni deficit i, ako se ovo ne zaustavi, vrlo brzo ćemo živjeti u državi u kojoj će više radnih mjesta biti u trgovini nego u prerađivačkoj industriji, upozorio je predsjednik HUS-a.

Ocijenio je kako je stanje posebice teško na području Slavonije, kako je u Osječko-baranjskoj županiji stopa nezaposlenosti više od 50 posto veća od državnog prosjeka, a prosječna plaća 20 posto manja.

Vlada šalje umirujuće poruke da duboko nepravedna statistička podjela Hrvatske neće rezultirati ničim lošim za građane ove regije i neće onemogućiti apliciranje za europske fondove, kao da njihove javne izjave nešto vrijede, jer je riječ o Vladi čiji je prvi potpredsjednik u prvih devet mjeseci mandata puno toga rekao, pa porekao vezano uz ono što Hrvatskoj kronično nedostaje, a to su investicije, istaknuo je Matijašević.

Ustvrdio je kako u prvih šest mjeseci mandata ove Vlade, inozemna ulaganja iznose samo jednu četvrtinu ulaganja iz prvog polugodišta prošle godine.

HUS želi probuditi vladajuće, ali i oporbu, jer Hrvatska, smatra Matijašević, osim časnih iznimaka, opozicije nema, a vodeća oporbena stranka se bavi sama sobom.

Govoreći o stanju u Bizovačkim toplicama, Matijašević je kazao kako pred tom tvrtkom stoje samo dvije mogućnosti - privatizacija sa strateškim partnerom, ili stečaj.

Po saznanjima koje ima, zainteresirani strateški partner se pojavio, obavio izvide i obećao pismo namjere, a riječ je o Jaki Andabaku. Pozivam Vladu da brže i odlučnije priđe analizi pisma namjere i da se, ako je ono korektno, krene prema privatizaciji putem strateškog partnera, poručio je Matijašević. (Hina/sh)

Foto:Dusko Jaramazl/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox