HUS odustaje od "referenduma o referendumu", Matijašević odlazi

Hrvatska udruga sindikata (HUS) odustaje od prikupljanja potpisa za raspisivanje "referenduma o referendumu" zbog nezainteresiranosti većine ostalih sindikata, izvijestio je dopredsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak.

Akcija kojom se htjelo prikupiti dovoljno potpisa za promjenu uvjeta za raspisivanje referenduma stoga se neće održati, kako je bilo planirano, tijekom ovogodišnjeg obilježavanja 1. svibnja - Praznika rada.

Vijeće HUS-a odlučilo je da više neće sudjelovati u toj akciji, iako smatra da je dostupnost referenduma građanima jedan od političkih prioriteta Hrvatske, jer trenutne okolnosti umanjuju izglede za uspjeh akcije, pojasnio je Mučnjak na konferenciji za novinare.

Matijašević odlazi

Zbog takve je odluke predsjednik HUS-a Ozren Matijašević najavio ostavku, no Vijeće je zaključilo da nema razloga za ostavkom, pogotovo jer smatra da je Matijašević dosad dobro radio svoj posao. Vjerujemo da će Matijašević izdržati na mjestu predsjednika do Izbornog sabora HUS-a koji bi se trebao održati u lipnju iduće godine, rekao je Mučnjak.

Odluka HUS-a neugodno je iznenadila Maticu hrvatskih sindikata, koja je zajedno s njim trebala prikupljati potpise, tako da je čelnik Matice Vilim Ribić najavio da zbog novonastale situacije odgađaju akciju.

Ne odustajemo od borbe za ublažavanje uvjeta za raspisivanje referenduma, ali odgađamo prikupljanje potpisa do trenutka dok uspijemo organizirati dovoljan broj volontera za uspješnu provedbu akcije, pri čemu ćemo nastojati angažirati udruge građana i civilnog društva, kazao je Ribić.

Pritom je pohvalio Matijaševićevu najavu ostavke kao "raritet na sindikalnoj sceni" jer je time pokazao da su mu važne ideje. Mnogi sindikalni čelnici ne vrijede više od sekretarica sindikalnih tijela jer samo ispunjavaju odluke tih tijela, što pokazuje da nisu lideri nego birokrati, rekao je Ribić. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox