HUS traži manji PDV na hranu i smanjenje carina

Hrvatska udruga sindikata pozvala je građane i proizvođače hrane da podrže smanjenje stope PDV-a na hranu i usprotive se najavljenom povećanju izvoznih a smanjenju uvoznih carina na prehrambene proizvode.

Nerad prethodnih vlasti, učinci gospodarske krize i nepovoljne meteorološke prilike utjecali su na porast cijena hrane za koju hrvatski građani izdvajaju znatno više od europskog prosjeka, jer dok je u zemljama EU-a udio hrane u potrošnji kućanstava 11,7 posto, u Hrvatskoj hrana "pojede" 26,7 posto kućnog proračuna, upozorava HUS u priopćenju.

Očekujući nove poremećaje na tržištu hrane zbog izvjesnog podbačaja ovogodišnjeg uroda, Vlada najavljuje poteze koji mogu samo produbiti negativne trendove. Povećanje izvoznih i smanjenje uvoznih carina na prehrambene proizvode može dovesti do daljnje destimulacije i slabljenja domaće proizvodnje, povećanja trgovinskog deficita (trenutno 31,1 milijardi kuna, što je čak 23,9 posto više nego lani) i novog pogodovanja veletrgovcima i uvoznicima, smatra HUS.

Žalosno je što ni tisućljetna iskustva organiziranih naroda i država u navodnjavanju poljoprivrednog zemljišta nisu doprijela do bivših i sadašnjeg Ministarstava poljoprivrede, koje atmosferskim neprilikama još uvijek pristupa tako da država poljoprivrednicima jamči povoljne uvjete, a u slučaju njihova izostanka nadoknađuje štete. Osim toga, hrvatski građani plaćaju najskuplji PDV na hranu (25 posto), za razliku od svojih europskih susjeda (Češka 14 posto, Grčka 13 posto, Austrija 10 posto, Slovenija 8,5 posto). Sve to upućuje na zaključak da su nadležni resori negdje usvojili strategiju "izgladnjavanja građana", te da je provode s neviđenom ustrajnošću, stoji u priopćenju HUS-a. (Hina/HT)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox