HVIDRA: Hrvatski branitelji nisu paraziti ovog društva

Predsjednik Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) Josip Đakić ocijenio je kao provokativne i lažne tvrdnje HTV-ova novinara Aleksandra Stankovića u jučerašnjoj emisiji "Nedjeljom u 2" koji je tijekom emisije upitao svoga gosta "je li politička korupcija stvaranje 500 tisuća branitelja" stavljajući tako braniteljsku populaciju u kontekst političke korupcije.

Govoreći na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali i predstavnici više udruga iz Domovinskog rata, Đakić je rekao "da si je u jučerašnjoj emisji Nedjeljom u 2 novinar Aleksandar Stanković dao za pravo da tendenciozno obmanjuje javnost izjavama da smo - stvoreni kao dio koruptivnog lanca od pola milijuna branitelja i ustvrdivši da je to politička korupcija. Kako je naglasio po tko zna koji put se potkusuriva s hrvatskim braniteljima i dodao da će tražiti od čelnih ljudi Hrvatske radiotelevizije, Programskog vijeća HRT-a, Hrvatskog novinarskog društva i HHO-a da ispitaju rad Aleksandra Stankovića i njegovu jučerašnju emisiju i zaštiti dignitet branitelja i Domovinskog rata. Stvarno nam je dosta da se na hrvatskoj javnoj televiziji i tiskovinama tendenciozno napadaju hrvatski branitelji, vjerojatno kada nema drugih materijala onda su oni predmet potkusurivanja - rekao je Đakić.

HVIDRA: Riskirali smo živote i za djelatnike HRT-a, plaćamo pretplatu HRT-u - da bi nas HRT blatio

Ne možemo dopustiti da se na javnoj Hrvatskoj televiziji, koju svi plaćamo, govore neistine i laži, istaknuo je. Hrvatski branitelji nisu paraziti ovog društva i ne može ih bilo koji novinar na javnoj televiziji ili bilo kojeg drugog medija nazivati da su dio političke korupcije, te ih svrstavati u pripadnost bilo kojoj političkoj opciji, naglasio je. Svima bi trebalo biti poznato da je najveći broj braniteljske populacije kroz Domovinski rat sudjelovao u obrani do jedne godine, točnije njih 285 tisuća, dodao je Đakić.

Predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e Josip Periša rekao je da nisu očekivali blaćenja s javne televizije te da branitelji nisu nikakav "proizvod" već živi ljudi, a osudama su se priključili i predstavnici još nekoliko udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Na novinarski upit nije li u "slučaju Purda" izostala snažnija reakcija HVIDR-e, Đakić je rekao da je želio s predsjednicom Vlade i ministrom pravosuđa mirno i diplomatski srediti stvar. Izrazio je nadu da će vukovarski branitelj Tihomir Purda, koji je uhićen u BiH na temelju tjeralice srbijanskog pravosuđa a koje ga tereti za ratne zločine, biti uskoro pušten iz pritvora u Zenici te da su osigurana sredstva za pravnu pomoć. (Hina/mš)

 

Foto: www.hvidra.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox