Hypo banka dobila 60 milijuna eura Zagorčevih kredita

Koruška Hypo Alpe Adria banka uspjela je dobiti nazad skoro 60 milijuna eura kredita koje je dala bivšem pomoćniku hrvatskog ministra obrane Vladimiru Zagorcu, izvijestio je austrijski list Kurier.

U Liechtensteinu su pronađeni Zagorčevi računi na kojima je bilo 16,5 milijuna eura koji su bili zamrznuti, ali su ih na zamolbu austrijskih vlasti lihtenštanjske vlasti odmrzle te su doznačene Hypo Alpe Adria banci. Radilo se o kreditima koje je Hypo odobrio Zagorcu koji je namjeravao tim novcem kupovati nekretnine u Hrvatskoj i dalje ih razvijati, piše Kurier.

Riješena su i dva velika kredita Zagorčevoj bečkoj tvrtki Aktor koja se bavila nekretninama. Kako piše Kurier, bivši general je pronašao kupca za te dvije nekretnine te da su ugovori o prodaji s tvrtkom Immovate već potpisani. Hypo je svoje kredite za obje nekretnine u iznosu od 43 milijuna eura dobio nazad, piše Kurier.

Hypo je dobio i 500.000 eura od svojega bivšeg predsjednika uprave Wolfganga Kulterera koji je tim iznosom 2008. jamčio jedan kredit za projekte u Hrvatskoj. Kredit je u međuvremenu postao nenaplativ tako da je banka zaprijetila sudski naplatiti Kultererovu jamčevinu pa ju je on uplatio. Zagorec izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zlouporabe položaja i ovlasti jer je 2000., odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane, iz sefa ministarstva odnio torbu s draguljima. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Pixsell

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox