HŽ se zadužuje za 1,18 milijardi kuna

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Vlada je na sjednici dala jamstva za kreditno zaduženje HŽ-a od ukupno 1,18 milijardi kuna koje će se upotrijebiti za restrukturiranje HŽ Carga, HŽ Putničkog prijevoza i HŽ Infrastrukture. 

HŽ Cargo uzima kredit od 345 milijuna kuna za financijsku konsolidaciju i zbrinjavanje viška zaposlenih, HŽ Putnički prijevoz 217 milijuna kuna za istu namjenu, a HŽ Infrastruktura 170 milijuna kuna za financiranje likvidnosti te još 450 milijuna kuna za investicije.

Tih 450 milijuna uložit će se u modernizaciju i izgradnju HŽ-ove infrastrukture, i to u završetak projekata iz prijašnjih razdoblja, kapitalne remonte i rekonstrukciju kolodvora i stajališta, nove projekte na obnovi infrastrukture, pripremu projektne i druge dokumentacije te otkup zemljišta i naknade za pripremu EU projekata.

Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić istaknuo je kako se radi o ozbiljnom reformskom potezu, jer će se izravno uložiti 1,18 milijardi kuna u restrukturiranje cjelokupnog pogona HŽ-a.

Od toga novca samo 250 milijuna ide na zbrinjavanje viška radnika, a ostatak izravno u razvoj, nove projekte i financiranje likvidnosti, naglasio je Grčić ocijenivši kako je to vrlo značajan zahvat u restrukturiranje javnih poduzeća. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox