I BiH će proračunski manjak krpati povećanjem PDV-a?

Vlasti u Bosni i Hercegovini ozbiljno razmatraju mogućnost povećanja stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) kako bi popunile sve veće proračunske "rupe", a ta mogućnost sasvim je izvjesna ukoliko ne uspiju pregovori s Međunarodnom monetarnim fondom (MMF) o obnovi stand-by aranžmana, potvrdio je ministar financija Federacije BiH Anto Krajina.

Još nije bilo službenih razgovora o tome na vladi (Federacije BiH), no jest na upravom odboru Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), izjavio je Krajina kako ga u ponedjeljak citira sarajevski "Dnevni avaz". PDV u BiH trenutačno iznosi 17 posto i ta zemlja ima jedinstvenu stopu ovog poreza za sve proizvode.

Ministar Krajina nije želio potvrditi koliko bi stopa PDV-a mogla biti povećana, no nagađa se kako bi ona mogla biti između 22 i 25 posto. Krajina je potvrdio kako se razmatra i mogućnost uvođenja diferencirane stope PDV-a uzimajući pritom i iskustava iz zemalja regije.

Aranžman s MMF-om

Sustav PDV-a u BiH je uveden 2005. godine i tada su značajno porasli proračunski prihodi iz tog izvora. Prikupljeni novac nije, međutim, iskorišten za kapitalna ulaganja, nego za tekuću potrošnju poput plaća u javnim službama. Recesijski udar kojega je pretrpjelo i gospodarstvo u BiH od 2009. godine je, međutim, doveo do naglog pada prihoda od PDV-a pa je proračunski deficit države i njenih entiteta u 2011. godini dosegnuo ukupni iznos od gotovo 500 milijuna eura.

Taj se manjak pokušava nadomjestiti kroz aranžman s MMF-om, no uvjet za financijsku pomoć iz ovog izvora su značajna smanjenja javne potrošnje i proračunskih rashoda. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox