I dalje pregovori Hrvata i Bošnjaka u središnjoj Bosni

Hrvatske i bošnjačke političke stranke započele su u županiji Središnjoj Bosni, gdje je visoki međunarodni predstavnik osporio vladu koju je ranije utemeljio SDP BiH, nove pregovore o provedbi rezultat izbora održanih prije deset mjeseci.

Ured visokog međunarodnog predstavnika daje svima prigodu za razgovore i svi se pozivaju na dogovor sukladno izbornim rezultatima. Zadovoljan sam što je došlo do razgovora i to je novi početak. To je prigoda kako bi uspostavili održivu vladu koja održava interes svih naroda i građana - rekao je za medije u Mostaru zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović koji je i predsjednik Županijskog odbora ove stranke u središnjoj Bosni. Po Lovrinovićevim riječima dva HDZ-a bi trebala pripasti tri ministarska resora i jedan namijenjen srpskim predstavnicima te mjesto predsjednika skupštine, dok bi pak većinskim bošnjačkim strankama SDP-u BiH i SDA-u pripala jedna hrvatska pozicija te sve bošnjačke.

Lovrinović ističe kako hrvatske stranke kao uvjet za postizanje dogovora traže uvođenje mehanizma zaštite. Da bi to prihvatili mi tražimo intervencije u Zakonu o vladi i Poslovniku o radu vlade. Tim zaštitnim mehanizmom bi se Hrvati mogli zaštititi od nadglasavanja. U suprotnom bi Hrvati bili manjina u vladi i u skupštini - dodao je Lovrinović. Razgovori između hrvatskih bošnjačkih stranaka nastavit će se u petak, a u međuvremenu će se o svemu konzultirati čelnici ovih stranaka.

Dogovor u dvjema županijama

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović, SDA Sulejman Tihić i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija postigli su dogovor oko uspostave vlasti u dvjema županijama Hercegovačko-neretvanskoj te središnjoj Bosni kako bi nadišli krizu jer deset mjeseci nakon izbora nisu uspostavljene nove Vlade. Izbor vlade u središnjoj Bosni koju su uspostavile stranke okupljene oko SDP-a BiH i iz koje su isključene ključne hrvatske stranke za koje je glasovao najveći broj Hrvata osporio je visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox